ESTUDI LIDERAT PER FUSTER

Saltar-se l'esmorzar duplica el risc de lesions cardiovasculars

Ingerir unes 100 calories al matí (de les 2.000 totals que es recomanen al dia) és un factor perjudicial, com el tabac, el colesterol o el sedentarisme

Saltar-se l’esmorzar compromet la salut de les artèries. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

Esmorzar bé no només és important, sinó que prendre un esmorzar pobre o saltar-se aquest àpat es pot considerar un factor de risc per a malalties cardiovasculars com ho són el tabac, el colesterol o el sedentarisme.

Així ho adverteix un estudi dut a terme pel Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars Carles III (CNIC) i publicat a 'The Journal of American College of Cardiology'.

L'estudi 'Progression and early detection of atherosclerosis' (PESA) explica que ingerir a l'esmorzar unes 100 calories, és a dir, menys del 5% de les 2.000 calories diàries recomanades per a una dieta completa, duplica el risc de lesions ateroscleròtiques.

Estudi amb 4.000 persones

La investigació, liderada pel director general del CNIC, Valentí Fuster, va fer un seguiment a llarg termini de la salut de 4.000 persones de mitjana edat que van ser controlades per determinar la prevalença i la progressió de les lesions ateroscleròtiques latents (anomenades "subclíniques" perquè no mostren símptomes).

Els investigadors van estudiar l'associació d'aquestes lesions amb factors moleculars i ambientals, com els hàbits alimentaris, l'activitat física, els bioritmes, les característiques psicosocials i l'exposició a contaminants ambientals.

Edats joves

I és que edats joves, les plaques ateroscleròtiques (acumulació de greixos a les parets de les artèries dins del procés anomenat ateroesclerosi) ja es comencen a desenvolupar, encara que no hi hagi símptomes (ateroesclerosi subclínica).

L'objectiu de l'estudi, que s'ha elaborat en col·laboració amb el Banco Santander, era caracteritzar l'associació entre diferents patrons d'esmorzar i els factors de risc cardiovasculars, i, en particular, si saltar-se l'esmorzar normal s'associa amb ateroesclerosi subclínica.

Per a això es va analitzar la presència de plaques ateroscleròtiques en diferents regions: artèries caròtides i femorals, aorta i coronàries, en una població sense antecedents de malaltia cardiovascular, explica el CNIC en una nota.

La mostra

En aquest treball, el 20% dels participants prenien un esmorzar amb alt valor energètic (20% de les calories diàries), el 70% un esmorzar de baix valor energètic (entre 5% i 20% de les calories diàries), i el 3% esmorzava molt poc o gens (5% de les calories diàries) i només dedicava cinc minuts a esmorzar: només prenien un cafè o suc de taronja o fins i tot res.

A més, apunten els investigadors del CNIC, aquest últim grup es caracteritza per seguir una dieta menys saludable i més prevalença de factors de risc cardiovascular.

Ecografia 3D

Amb estudis de tecnologia d'ultrasò (ecografia) vascular, els investigadors van observar que els que se saltaven l'esmorzar tenien 1,5 vegades més plaques ateroscleròtiques i una afectació en diverses regions de fins a 2,5 vegades més gran que els del grup que prenia un esmorzar energètic.

Notícies relacionades

I tot plegat, independentment de la presència de factors de risc i hàbits de vida poc saludables, explica la doctora Irina Uzhova, investigadora del CNIC i primera autora del treball.

Poc saludable

Saltar-se l'esmorzar, diu José Luis Peñalvo (coautor de l'estudi), és un comportament alimentari global poc saludable, associat a una prevalença més gran d'ateroesclerosi generalitzada.