MENJAR MENYS PER VIURE MÉS

La dieta de la longevitat

El bioquímic italià Valter Longo manté que podem arribar als 110 anys o més menjant més verdures i practicant el dejuni

El científic italià Valter Longo dona les claus d’una dieta per viure 110 anys, que no inclou ni els greixos ni l’excés de proteïna animal. / periodico

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado / Barcelona

Es diu Longo i és un expert en longevitat, naturalment. El científic italià Valter Longo és una autoritat mundial en envelliment, més ben dit, a aconseguir tenir una vida més llarga i més sana. Grijalbo publica el seu 'best-seller' (300.000 exemplars venuts per ara) 'La dieta de la longevidad. Comer bien para vivir hasta los 110 años', en què defensa els menús a base de verdures, principalment.

Al seu entendre, el secret per ser centenari resideix en les quantitats que posem al plat. Fer exercici, no menjar greixos ni sucres. Ah, i practicar el dejuni periòdicament (que "contribueix a la regeneració cel·lular i enforteix el sistema immunitari", defensa el bioquímic genovès, de 49 anys). 

"Aquest viatge m'ha fet recórrer el món a la recerca dels secrets de la longevitat: de Los Angeles als Andes, al sud de l'Equador, passant per Okinawa al Japó, Rússia, Holanda i el sud d'Alemanya, per acabar recalant, sorprenentment, a casa meva, al poblet on van néixer els meus pares, que té un dels percentatges més alts de centenaris del món", relata Longo, que dirigeix l'Institut de Longevitat de la facultat de Gerontologia de la Universitat de Califòrnia del Sud, i és director del laboratori d'oncologia i longevitat de l'Institut d'Oncologia Molecular de Milà. "Hi ha zones d'Espanya on l'índex de persones que arriben als 85 anys és més alt que la mitjana europea", ha constatat.

Fa 25 anys que estudia la matèria, i ha seguit 300 persones centenàries i els efectes en la salut en pacients amb càncer i Alzheimer. Els seus estudis s'han publicat en revistes especialitzades com 'Cell Metabolism' i 'Cell Stem Cell'. I 'Time' l'ha anomenat "el guru de la longevitat".

Les claus del mètode

Bàsicament, el seu mètode consisteix a combinar una dieta quotidiana amb una altra en què es dejuna, una vegada cada quatre o cinc mesos i durant cinc dies. El primer dia es consumirien 1.100 calories, i els següents, 750.

L'ideal, segons Longo, és eliminar la carn vermella i limitar la blanca. També defensa disminuir el consum de proteïnes (0,8 grams per quilo de pes fins als 65 anys, i després d'aquesta edat es pot augmentar gradualment. Per exemple, una persona que pesi 59 quilos hauria de consumir cada dia entre 45 i 50 grams de proteïna per dia, preferentment d'origen vegetal, com els llegums); reduir al màxim els sucres i les fècules, menjar peix almenys dues vegades per setmana i no menjar gaire verdura i llegums.

Una dieta amb molta carn i formatges pot ser tan perjudicial com fumar, assegura Longo. "La majoria de gent als Estats Units menja gairebé el doble de les proteïnes que haurien d'ingerir", assenyala.

Exercici, aigua, cafè i vi

Longo recomana beure dues copes de vi al dia, dues o tres tasses de cafè i aigua. I acompanyar la dieta amb exercici moderat: n'hi ha prou amb caminar ràpid o pujar escales.

A 'la dieta de la longevitat' també és clau el dejuni. "El que vam comencar a notar, tant en els animals com en els humans, va ser que baixava el nombre de glòbuls blancs durant el dejuni prolongat", apunta Longo. "Després, quan es torna a menjar, les cèl·lules de la sang es recuperen".

Eliminar "l'excés de càrrega"

El dejuni prolongat força l'organisme a consumir les seves reserves de glucosa, greix i cetones, però també descompon una porció significativa de glòbuls blancs en la sang, un procés que Longo compara amb treure l'excés de càrrega d'un avió.

Notícies relacionades

A més, el dejuni prolongat redueix l'enzim PKA, que, segons Longo, és el gen clau que s'ha d'apagar perquè les cèl·lules mare passin a la modalitat regenerativa.

Segueix Extra a Facebook