BATALLA LEGAL DES DEL 2011

Sentència salomònica per al famós 'selfie' del macaco Naruto

Un tribunal dels EUA atribueix al fotògraf britànic David Slater, propietari de la càmera, els drets de la foto, encara que aquest donarà el 25% dels beneficis al benestar del simi

narutowikipedia

narutowikipedia

2
Es llegeix en minuts

Després de dos anys de batalla legal sense precedents pels drets d'autor del 'selfie' animal més famós del món, el del macaco d'Indonèsia Naruto, finalment, un tribunal de San Francisco ha dirimit que el propietari de la instantània és el fotògraf britànic David Slateri no l'animal.

Extrajudicialment, a més, Slater i el grup People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) han arribat a un acord pel qual el professional britànic donarà el 25% dels beneficis de la imatge a assegurar el benestar de Naruto i la seva comunitat, els macacos negres amb cresta de l'illa de Sulawesi.

Fa sis anys, a Indonèsia

Tot va començar el 2011, en aquella illa indonèsia, quan un macaco va agafar la càmera de David Slater, va prémer el botó i es va fer un autoretrat que va fer la volta al món. La cara del mico, amb un ampli somriure i uns grans i rodons ulls ataronjats, van acabar en un llibre que va publicar Slater. La imatge va saltar després a les xarxes socials. I, més tard, PETA va demanar que el macaco fos "declarat l'autor i propietari de les seves pròpies fotos".

Va començar el litigi i el debat pels drets d'autor.

Slater defensava la seva autoria. Al capdavall ell va muntar tot el dispositiu: va deixar la càmera preparada sobre un trípode, es va allunyar i va esperar que arribés Naruto i premés l'obturador. Slater, a més, insistia que amb la difusió de la foto a internet ell hi perdia diners ja que, potencialment, deixava de vendre exemplars del seu llibre.

El gener passat un jutge ja va dictaminar que el macaco no era el propietari de les imatges. Però no ha sigut fins aquest dilluns que les parts han segellat la pau i han posat fi definitivament al litigi.

Assumpte tancat

Notícies relacionades

PETA ha tancat l'assumpte amb aquesta entrada al seu blog: "En virtut de l'acord, Slater va acordar donar el 25% de tots els ingressos futurs de la utilització o venda del 'selfie' del mico a organitzacions que protegeixin l'hàbitat de Naruto i de tots els macacos negres amb cresta d'Indonèsia" (...) "El cas de Naruto ha demostrat que els macacos són éssers intel·ligents, pensants i complexos que mereixen posseir legalment la seva propietat intel·lectual i que tenen drets com a membres d'una comunitat legal".

Una declaració conjunta fa èmfasi que "PETA i David Slater estan d'acord que aquest cas planteja qüestions importants sobre temes tan avançats com l'extensió dels drets dels animals no humans".