Aniversari còsmic

El capità Kirk de 'Star Trek' envia un missatge a l'espai: "No esteu sols"

La NASA celebra el 40è aniversari del projecte Voyager amb la complicitat de l'actor William Shatner

ALL

ALL / NASA (EPA)

2
Es llegeix en minuts

La NASA celebra el 40è aniversari d'un dels seus projectes més fructífers: el llançament de les sondes del projecte Voyager, que ha permès descobrir dades bàsiques del sistema solar. L'actor William Shatner, conegut per interpretar el capità Kirk a la saga de 'Star Trek', ha sigut l'encarregat d'enviar un breu missatge que ha d'arribar a les dues naus aquest dijous.

"Oferim amistat a través de les estrelles. No esteu sols", ha sigut el missatge revelat en la cerimònia de commemoració. El text enviat per Kirk ha sigut seleccionat mitjançant una votació en què van participar 30.000 persones, que van poder triar entre els 10 missatges finalistes, prèviament seleccionats per un comitè de l'agència aeroespacial, i que s'han anat recopilant des de l'agost.

Entre les moltes troballes del projecte Voyager destaquen l'avistament de volcans actius a Júpiter o el descobriment de sis noves llunes a Neptú. També ha permès confirmar que és possible utilitzar la gravetat de l'òrbita d'un planeta per impulsar-se fins al següent.

De 4 a 40 anys

La missió es va posar en marxa el 20 d'agost de 1977 amb el llançament de la sonda Voyager 2 des de l'emblemàtica base de Cap CanaveralCap Canaveral, però no es va considerar en plena operativitat fins al llançament de la Voyager 1, que va tenir lloc 16 dies després.

El principal objectiu de la missió era explorar JúpiterSaturnUrà i Neptú, una tasca que en un principi havia de durar quatre anys. El que pocs podien preveure llavors és que els anys es convertirien en dècades, i per això encara avui les dues sondes continuen transmetent dades a la Terra amb regularitat.

La seva llarga vida es deu al fet que, a diferència d'altres naus que depenen de bateries solars, les sondes Voyager avancen per l'espai empeses per fonts d'energia nuclear. No obstant, aquest no és l'únic secret de la sorprenent longevitat, ja que tots els sistemes de les sondes estan duplicats: si, per exemple, un propulsor falla, la nau podria utilitzar el de suport. Aquesta redundància ha ajudat que les naus segueixin actives durant tant de temps.

Missatges per als extraterrestres

Notícies relacionades

Seguint la filosofia del minimissatge de William Shatner, la NASA va decidir incloure discos d'or a les sondes Voyager amb sons i imatges de la Terra. Entre les seves pistes hi ha la cançó 'Johnny B. Goode', del recentment desaparegut Chuck Berry, l'udol d'un coiot, salutacions en 55 idiomes o el so del petó d'una mare al seu nadó

El 2013, les sondes van completar una fita sense precedents al convertir-se en els primers objectes construïts per l'ésser humà a abandonar el nostre sistema solar per endinsar-se en l'espai interestel·lar. En aquests moments es troben a uns 21.000 milions de quilòmetres del Sol i s'espera que segueixin el seu viatge almenys fins al 2025.