google li dedica un 'doodle'

Eduard Khil, la icona soviètica que va triomfar a Youtube com a Mr. Trololó

El cantant rus va saltar a la fama mundial després que es popularitzés a internet una actuació seva del 1979

trololo

trololo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Eduard Khil va ser un cantant soviètic nascut a Smolensk (Rússia) que va passar de ser conegut al seu país a la fama mundial un cop ja retirat. I tot gràcies a (o per culpa de) Youtube. De fet, Khil, que va morir amb 77 anys a Sant Petersburg el 4 de juny del 2012, és més conegut pel seu sobrenom, Mr. Trololó.

Aquest àlies el va rebre després que un usuari de la plataforma de vídeos rescatés una actuació a la televisió de Khil i la publiqués a Youtube. Concretament, una del 1979 en què cantava la cançó 'I'm glad because I'm finally returning back home' (Estic molt content, per fi torno a casa), en què entonava el famós "trololololo....". Aquest dilluns Khil hauria complert 83 anys i Google l'ha homenatjat amb un 'doodle'

El vídeo va aparèixer per primera vegada el 2009 a Youtube i un any després ja era un fenomen a internet. Va sobrepassar la frontera de la plataforma i la seva actuació va ser imitada i versionada en múltiples programes de televisió de tot el món. Khil va descobrir la magnitud del fenomen quan va sentir el seu net taral·lejant la cançó. 

Artista del Poble de l'URSS

Eduard Khil, baríton, es va formar al Conservatori Rimski-Kórsakov, i després va ser aplaudit com a cantant pop. Va acumular diversos premis, entre ells el d'Artista del Poble de l'URSS el 1974, una condecoració als artistes escènics més rellevants de l'antiga Unió Soviètica.

Notícies relacionades

Va ser el primer vocalista a cantar cançons com 'Llenyataires' i 'Pedra lunar', d'Arkadi Ostrovski, i 'Cançó sobre un amic', 'Ciutats blaves', 'I la gent va al mar', d'Andrei Petrov. Entre el 1977 i el 1979, Khil va ser professor a l'Acadèmia de Teatre de Sant Petersburg. Més tard, la dècada de 1990, va treballar a París al cafè Rasputin

A finals de maig del 2012, Eduard Khil va tenir un vessament cerebral que li va provocar un coma i li va acabar causant la mort.