Divertits i extravagants

Cinc esports curiosos per practicar aquest estiu

Alguns són una imaginativa combinació de dos i altres, simplement, de nova creació

surf

surf

3
Es llegeix en minuts

L'estiu és sinònim, en general, de bon temps, vacances i moments amb la família i els amics. Però també d’esports a l’aire lliure; no tot són cervesetes i tapes, també s’organitza el típic campionat de futbet, se surt a la muntanya o es juga a les pales a la platja. Encara que no tothom és tan clàssic a l’hora de practicar esport a l’estiu i hi ha passatemps realment peculiars:

Escacs submarins

Una curiosa combinació de dues disciplines que s’assemblen com un ou a una castanya. El nom parla per si mateix: és jugar a escacs sota l’aigua. Això sí, amb bombona d’oxigen per poder aguantar una partida que s’allargui més enllà d’un escac al pastor. La cita més cèlebre d’aquest duel submarí de ments va ser el juliol del 2014, a la platja de Carchuna, Motril (Granada), en el 2n Torneig Europeu d’Escacs Submarins, una cita única al món. El títol es dirimeix en una única partida, que en aquella edició va enfrontar Sergio Soto i Jorge Fernández Montoro. Va ser aquest últim el que va aconseguir la victòria, després de  70 minuts i 60 moviments.

'Yoga Surf'

Si el ioga va ser creat a l’Índia com a entrenament del cos per aguantar llargues hores de meditació, aquesta disciplina de platja té com a objectiu allargar els temps a sobre de la planxa. És recomanable fer aquests exercicis abans i després de llançar-se a col·leccionar onades per enfortir la resistència i millorar la flexibilitat, el control de l’equilibri i la coordinació, així com probablement estalviar-se quedar-se cruixit l’endemà.

A nivell mental, aquesta pràctica dona importància a l’enfocament i a la concentració. I per últim, a nivell emocional, pot ajudar a mantenir la calma i a estar relaxat sobre la planxa. Una de les primeres a adoptar en la seva rutina aquesta combinació i divulgar-la va ser Peggy Hall, surfista experimentada i instructora de ioga.

'Padel Surf'

Aquest esport es podria dir que és l’adaptació surfera d’un gondoler. El 'padel surf', també anomenat surf de rem o Stand Up Padel Surf (SUP), és una modalitat esportiva nàutica cada vegada més de moda. Consisteix a remar dret sobre una planxa de surf de grans dimensions, amb l’ajuda d’un rem. D’aquesta manera, l’esportista pot fer rutes o passejades per superfícies planes (no només mar, sinó també llacs i rius) o bé surfejar onades.

Aquest curiós esport té els seus orígens més immediats a les illes polinèsies en la dècada dels 60. Amb els anys, s’ha anat estenent pel món, ha conquistat aficionats, i se n’han arribat a crear grans competicions com la Paddleboard Race Molokai Oahu. A Espanya, moltes escoles (principalment a la costa ) ensenyen a practicar padel surf. A Barcelona fins i tot hi ha clubs d’amants d’aquest esport, com el SUP Barcelona o Pukas Surf Eskola.

'Flyboard'

Una altra pràctica esportiva nàutica que actualment està de moda, encara que necessita més parafernàlia (i diners). El 'flyboard' consisteix en una planxa a propulsió d’aigua capaç d’elevar-nos fins a 12 metres sobre la superfície del mar. També permet propulsar-nos sota l’aigua, així com fer imaginatives tombarelles.

Per fer-ho és necessari connectar la planxa mitjançant una manguera a una moto d’aigua. Aquesta moto pot estar controlada per una segona persona o bé per un mateix, sempre que es disposi de l’equip necessari. Comptar amb un equip propi de 'flyboard' pot costar uns 4.300 euros, si es practica amb la col·laboració de dues persones, o uns 1.150, si el controla un únic usuari. Una altra opció és el lloguer.

'Parasailing'

Notícies relacionades

Aquest esport consisteix bàsicament en un paracaigudes lligat a la popa d’una embarcació. Quan el vaixell o la llanxa es posa en marxa, el paracaigudes s’eleva i l’esportista vola per sobre de l’aigua. Aquesta modalitat nàutica, avui estesa per tot el món, la va introduir un nord-americà anomenat  Mark McCulloh, que va tenir la idea original a Miami (Florida) el 1971.  

A Espanya aquesta aventura cada vegada té més seguidors, i es pot practicar a les platges de Barcelona, Marbella, Nerja i Fuengirola (Màlaga) o Sant Antoni (Eivissa), entre altres

Temes:

Escacs Estiu