'Nineta' i 'Líder', les sabates sexistes de Clarks

La denúncia d'una mare a les xarxes obliga la firma britànica a retirar els retrògrads noms d'uns models escolars

zapatosexistasclarks

zapatosexistasclarks

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado / Barcelona

'Dolly Babe' vs 'Leader'. 'Nineta' versus 'Líder'. Amb aquests noms propis d'una altra època, d'un altre segle, la firma de sabates Clark ha batejat dos models escolars infantils. L'originalitat 'sexista' li ha durat poc a la marca, que, després de la denúncia d'una mare a Twitter i el consegüent enrenou als mitjans de comunicació, s'ha vist obligada a retirar, almenys de la seva web, els desafortunats noms (a Amazon encara es poden trobarAmazon ).

"La idea que criem una generació de nois que aspirin a convertir-se en líders, mentre que la gran esperança per a una noia és arribar a nineta, és descoratjadora", va escriure Miranda Williams, una mare londinenca de 34 anys que aquests dies buscava calçat per a la tornada al col·le dels seus bessons.

Estereotip 'inacceptable'

Williams va entrar a la pàgina web de Clarks i es va emportar una desagradable sorpresa: el model de nena, 'Dolly Babe', el de nen, 'Leader'. "No n'hi ha prou que les sabates de nena siguin tan incòmodes i tan fràgils per saltar els bassals o enfilar-se als arbres, en comparació amb les de nen, que són molt més robustes. A més, crear un estereotip així és completament inacceptable".

A Twitter, centenars de pares s'han unit al rebuig de Williams. També polítiques de primera fila, com la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, que ha qualificat els fets d'"inacceptables" i "gairebé increïbles" el 2017. 

"Ni còmodes" ni "resistents"

El debat sobre les sabates sexistes de Clarks ha anat més enllà dels noms, i alguns pares també han criticat les versions segons sexes de la marca. Així, una clienta anomenada Jemma Moonie-Dalton ha explicat a les xarxes que els models de nena de la marca "no són còmodes" ni aptes per a activitats a l'aire lliure en el clima britànic. Els dels nens, en canvi, es queixa, són "resistents i còmodes".

"¿Quins missatges transmets a la meva filla, que no es mereix sabates com les dels seus companys masculins, que s'ha de conformar amb un aspecte elegant, mentre que els nois són lliures de jugar i estar còmodes?", ha escrit a Facebook Moonie-Dalton, en un post que s'ha fet viral.

Clarks ha retirat els noms i ha demanat disculpes. La marca també assegura que revisarà els seus dissenys de calçat infantils i que potenciarà els models unisex. 

Notícies relacionades

No és la primera vegada que la firma britànica es fica en embolics per raons sexistes. L'any passat també hi va haver queixes de consumidors. Una altra mare gal·lesa, Laura Greenwood, es va queixar a Facebook perquè les sabates de nenes de la marca eren "incòmodes", i havia hagut d'optar per un model 'masculí' per a la seva filla, de 5 anys. També llavors la marca va anunciar que crearia més models unisex.

La promesa sembla que encara està pendent de complir-se.