ESCÀNDOL A SILICON VALLEY

Polèmica per un manifest sexista d'un enginyer de Google

L'empleat sosté que hi ha menys programadores i directives per raons biològiques, ja que les dones suporten pitjor l'estrès

People are silhouetted as they pose with laptops in front of a screen projected with a Google logo, in this picture illustration taken in Zenica October 29, 2014.   Google Inc is changing its operating structure by setting up a new company called Alphabet Inc, which will include the search business and a number of other units.  REUTERS/Dado Ruvic/Files

People are silhouetted as they pose with laptops in front of a screen projected with a Google logo, in this picture illustration taken in Zenica October 29, 2014. Google Inc is changing its operating structure by setting up a new company called Alphabet Inc, which will include the search business and a number of other units. REUTERS/Dado Ruvic/Files / DADO RUVIC (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
AFP / Nova York

Google ha tornat al centre de l'huracà de la controvèrsia, després d'haver-se fet pública la nota interna d'un empleat defensant que la poca presència de les dones en el sector tecnològic és deguda a les diferències biològiques entre dones i homes. La premsa nord-americana titlla de "sexista" el text i recorda l'existència d'una "cultura masclista i de setge" en la comunitat de la tecnologia, àmpliament dominada pels homes.

En la carta, de 3.000 paraules, un enginyer de sexe masculí afirma que "les opcions i capacitats d'homes i dones difereixen, en gran part degut a causes biològiques i (per tant) aquestes diferències poden explicar per què hi ha menys dones en el sector tecnològic i en càrrecs de lideratge".

Les capacitats naturals dels homes els porten a convertir-se en programadors informàtics, mentre que les dones són, segons l'autor --la identitat del qual no ha estat revelada--, més proclius "als sentiments i a l'estètica en lloc d'idees", cosa que els fa optar per carreres "socials o artístiques".

Àmplia difusió

El document ha estat difós pel blog Motherboard i, després, per Gizmodo.

"Necessitem deixar d'assumir que les diferències de gènere impliquen sexisme", prossegueix l'enginyer, que també assegura que "les dones tenen generalment més interès en les persones que en les idees". L'autor parla d'empatitzar i sistematitzar: "aquestes dues diferències expliquen en part per què les dones prefereixen relativament feines en les àrees socials o artístiques. A més, als homes els pot agradar codificar perquè requereix sistematitzar", teoritza.

Entre els seus arguments també inclou que les dones tenen nivells més alts d'ansietat i menys capacitat que els homes per tolerar l'estrès, cosa que segons ell explica la menor presència d'elles en llocs de treball estressants.

Discriminació positiva

L'empleat assegura que, per aquests motius --els de la seva carta--, Google hauria d'abandonar qualsevol política de discriminació positiva, no només de gènere, també racial.

Després de difondre'l a les xarxes, el text s'ha viralitzat. La vicepresidenta de diversitat de Google, Danielle Brown, ha hagut de sortir al pas arran de la polèmica. El primer que ha dit ha sigut que es tracta d'una opinió individual, no de l'empresa. "A Google es pot parlar amb llibertat, però aquests arguments són incorrectes (...). Això no ho recolza aquesta companyia. La diversitat i la inclusió són valors fonamentals a Google", ha explicat Brown, en el càrrec des de finals de juny.

Contactat per l'AFP, Google no ha volgut aclarir si prendrà mesures disciplinàries contra l'enginyer en qüestió.

Notícies relacionades

La polèmica arriba després d'altres escàndols, renúncies i crítiques relacionades amb la falta de diversitat a la joia de la corona de Silicon Valley.

Travis Kalanick, cofundador d'Uber, va renunciar el 21 de juny enmig d'acusacions de sexisme i assetjament.