S'ESTÀ CONSTRUINT A XILE

El telescopi més gran del món tindrà un mirall de 40 metres de diàmetre

Suposarà una inversió d'uns 1.200 milions d'euros i es calcula que estarà acabat el 2024

El telescopi més gran del món (Extremely Large Telescope o ELT), tindrà un mirall de 40 metres de diàmetre.  / periodico

1
Es llegeix en minuts

Al mig del desert d'Atacama, a Xile, a més de 3.000 metres d'altura, es treballa contrarellotge per construir el que serà el telescopi més gran del món, anomenat Extremely Large Telescope o ELT. La construcció del telescopi depèn dels estats membres d'ESO (Observatori Europeu Austral), suposarà una inversió d'uns 1.200 milions d'euros i es calcula que estarà acabat el 2024.

Amb el seu mirall primari de gairebé 40 metres de diàmetre (fins ara els dels telescopis més grans del món ronden els 10 metres), els científics podran estudiar forats negres o les primeres estrelles o descobrir exoplanetes similars a la Terra, on pugui existir vida. Els miralls han d'oferir la nitidesa necessària per observar el cel per buscar vida en altres planetes i descobrir noves constel·lacions, entre altres investigacions.

Notícies relacionades

A finals de maig d'aquest any es va col·locar la primera pedra d'aquest ELT. En la cerimònia, la presidenta xilena Michelle Bachelet va afirmar: “El que s'aixeca és més que un telescopi: aquí veiem un dels principals exponents de les possibilitats de la ciència”.

Les noves instal·lacions es construeixen a uns 130 quilòmetres al sud de la ciutat costanera d'Antofagasta i a uns 20 quilòmetres de Cerro Paraanal a Xile, on hi ha l'actual Very Large Telescope d'ESO.

Temes:

Astronomia Xile