límits arran de les queixes de pares i professors

Els menors de 12 anys només podran jugar a la consola una hora al dia a Xina

Les restriccions de la multinacional de videojocs Tencet també impedeix el passatemps tecnològic més tard de les 9 de la nit

A child plays the game Honour of Kings by Tencent at home in Dezhou, Shandong province, China July 2, 2017. Picture taken July 2, 2017. REUTERS/Stringer ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA.

A child plays the game Honour of Kings by Tencent at home in Dezhou, Shandong province, China July 2, 2017. Picture taken July 2, 2017. REUTERS/Stringer ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA. / CHINA STRINGER NETWORK (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
GABRIEL UBIETO / BARCELONA

A la Xina, els nens menors de 12 anys només podran jugar una hora al seu videojoc favorit i mai després de les nou del vespre. La multinacional Tencent ha imposat aquestes restriccions després de les queixes de pares i professors sobre l’ús excessiu dels videojocs que fan alguns dels més joves, segons informa l’agència xinesa ECNS.

Pel que fa als adolescents de més de 12 anys però encara menors d’edat, seran dues les hores diàries que podran invertir al davant de la pantalla de la consola o l’ordinador. Un dels jocs més populars a la Xina (i pel qual el gegant tecnològic asiàtic ha decidit prendre aquesta mesura) és l’addictiu 'King of Glory' per a telèfons mòbils, molt semblant al 'League of Legends', que causa tant de furor al nostre país.

 

El debat sobre com els més joves s’han de relacionar amb les pantalles i els videojocs fa temps que està instal·lat en la societat espanyola. Preguntat per l’efectivitat de les restriccions introduïdes a  la Xina, l’investigador de la UOC especialitzat en videojocs Daniel Aranda la considera «inútil» i creu que només representa un «màrqueting per a adults». «Solament s’ha de modificar la data de naixement per esquivar tot aquest entramat», explica.

QUANT DE TEMPS I COM

«El joc digital és una realitat intrínseca en la societat actual. Els pares l’han de deixar de veure com un fet merament tòxic i acostar-se als seus fills per ser partícips d’aquest món on line, comenta Aranda. Cosa que, segons aquest investigador de la UOC, pot millorar les relacions i vincles entre pares i fills, a la vegada que els més petits eduquen els seus grans en mons moltes vegades desconeguts per a aquests.

En el consum de videojocs no solament és important el quant (temps), sinó també el com. Això és, almenys, el que opina el psicopedagog i professor de la UB Ramon Almirall. «El problema no és tant el nombre d’hores, sinó l’ús indiscriminat d’una eina per evadir-se de la realitat. El fet que no són conscients que passen tant de temps davant d’una pantalla», explica.

 

Notícies relacionades

«Els estudis ens mostren que en el joc on line els nens acostumen a reproduir comunitats i relacions que ja tenen en el món off line, el seu món real», argumenta Aranda. «Si un joc com aquest és motiu de trobada, és bo. Seria problemàtic si juguessin de manera solitària», comenta Almirall.

Els experts coincideixen en el paper clau que tenen els pares a l’hora d’evitar les addiccions en aquest terreny, i coincideixen a assegurar que no s’ha de responsabilizar el món on line dels dèficits que es poden trobar en el món analògic. «Els adults s’han de responsabilitzar dels seus fills. Ensenyar-los a ser autònoms no s’ha de confondre amb despreocupar-se d’ells», alerta el psicopedagog Almirall.