CASOS ALS PIRINEUS

Com aconseguir que el teu gos sobrevisqui a una mossegada d'escurçó

Les primeres sis hores són vitals per evitar que l'atac de la serp sigui irreversible per a l'animal

26365866 59

26365866 59

2
Es llegeix en minuts

A l'estiu, les mossegades dels escurçons a les mascotes estan a l'ordre del dia: gossos i gats que estan en contacte amb la naturalesa solen trobar curioses aquestes petites serps. Però si s'hi acosten i els mosseguen, poden arribar a morir de forma relativament ràpida. En l'època estival, és freqüent trobar escurçons àspid als Pirineus, principalment a les zones més caloroses, com roques i jardins. A més, també és comú veure'ls en camps de golf. Els exemplars que es poden trobar a la Península no solen ser gaire grossos, però són molt agressius.

Els escurçons són més perillosos entre els mesos de març i novembre, quan fa fresca i busquen llocs per prendre el sol. És llavors quan els seus moviments són més lents i poden mossegar al veure's acorralats sense poder fugir. "No ataquen 'per se'. De seguida detecten l'home, el gos o el depredador, i s'amaguen”, aclareix la veterinària Mireia Casamitjana. Aquesta professional de Puigcerdà (Cerdanya) explica que el seu centre pot arribar a tractar 15 casos de mossegada d'escurçó a l'any. És estrany que els gossos morin per culpa d'aquests rèptils: Casamitjana estima que no arriba a un decés anual per aquesta causa.

¿QUÈ S'HA DE FER?

El veterinari Miquel Janer assegura que les primeres sis hores són vitals per evitar que l'accident sigui irreversible. En primer lloc, s'ha de detectar on s'ha produït la mossegada. El més normal és que la zona s'inflami i surti un hematoma.

És important que el gos estigui tranquil. S'ha d'evitar que es mogui gaire per evitar una ràpida circulació sanguínia, que reparteixi el verí per la sang de tot el cos. Si la mascota és petita, és millor portar-la agafada. Els veterinaris consultats no recomanen fer torniquets a la zona afectada.

El propietari li pot donar, si en té, corticoides, o portar-lo al veterinari més pròxim per aplicar-li corticoides en quantitats massives per evitar el xoc inicial. "La serp injecta un còctel de toxines, que depèn de la seva mida i de la quantitat de verí que té emmagatzemada la serp”, explica Casamitjana. Per això, assegura que és difícil fer un pronòstic inicial quan els arriba una víctima per mossegada d'escurçó.

FINS AL CAP D'UNA SETMANA 

Notícies relacionades

Moltes vegades, l'amo no hi és en el moment de l'atac, per això és necessari conèixer i estar atent a símptomes com inflor d'una zona, decaïment de l'animal o respiració agitada.

Sigui com sigui, els animals han d'estar en observació durant tota una setmana, perquè fins i tot els símptomes de coagulació de la sang poden sortir dies després.