NO NOMÉS PASSA A LES PEL·LÍCULES

Els asteroides, un "perill real" per a la Terra

Científics de tot el món pretenen conscienciar la població en el Dia Internacional de l'Asteroide de la importància de la investigació en aquest camp

estrella

estrella / HANDOUT (AFP)

1
Es llegeix en minuts
GABRIEL UBIETO / BARCELONA

Sean Connery, Morgan Freeman o Bruce Willis són només alguns dels actors que s’han enfrontat a la gran pantalla a la possibilitat que un asteroide destrueixi la Terra. Però aquesta no és només una hipòtesi. El risc d’impacte d’un asteroide contra el nostre planeta és real i, per alertar d’això, l’ONU va declarar el 30 de juny com el Dia Internacional de l’Asteroide. La data recorda l’episodi de Tugunska (Rússia), on el 1908 va impactar un projectil espacial que va arrasar 2.000 quilòmetres quadrats de tundra siberiana.

 

   

«Els asteroides són un risc real. Que un asteroide col·lisioni contra la Terra passa sovint, que un d’enorme ho faci passa cada milers d’anys sense que per això haguem d’abaixar la guàrdia», afirma el doctor Josep Maria Trigo, de l’Institut de Ciències de l’Espai (CSIC) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). Trigo és també coordinador regional de la plataforma Asteroid Day, un dels màxims motors de divulgació del coneixement dels asteroides.

«Actualment, tenim identificats més de 1.700 asteroides potencialment perillosos, entre els quals uns 150 tenen un diàmetre superior a un quilòmetre», alerta Trigo. Els experts coincideixen en el fet que els cossos espacials que superen un quilòmetre podrien provocar un canvi d’era o fins i tot arribar a destruir el planeta sencer.

    

Juntament amb Carles Moyano, un altre investigador del CSIC, han elaborat un estudi pioner per desviar alguns d’aquests asteroides potencialment perillosos. Petits satèl·lits orbitarien al voltant d’un asteroide per estudiar-ne l’impacte i provar la capacitat per desviar-lo amb un projectil cinètic.

Notícies relacionades

    

La neteja de les deixalles espacials és una altra tecnologia que es desenvolupa, aprofitant els mecanismes per detectar nous asteroides. «Un tema de vital importància a nivell ecològic i que ho serà encara més en el futur», alerta René Duffard, doctor de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC) i membre d’Asteroid Day. També serà clau per minimitzar riscos en futurs projectes espacials.