On Catalunya

HISTÒRIA AMB FINAL FELIÇ

El Bongo, el gos malalt de Tossa, es podrà tornar a banyar al mar

Els amos del gos, que té artrosi degenerativa, acorden amb l'Ajuntament de Tossa un lloc i un horari perquè l'animal es pugui exercitar a l'aigua

38992601 60

38992601 60 / Glòria Sánchez/ICONNA

2
Es llegeix en minuts
IMMA MUÑOZ / BARCELONA

Aquest dijous al matí, a primeríssima hora, Sara García podrà recuperar una rutina que la fa feliç a ella i que és fonamental per al seu gos Bongo: sortir de casa amb el sol despuntant per banyar-se al mar. El Bongo és un labrador retriever de 7 anys que va néixer amb una artrosi degenerativa. Els veterinaris van aconsellar als seus amos que el portessin a fer exercici a l'aigua, perquè això endarreriria l'avanç de la malaltia i ajudaria l'animal a suportar els dolors, que ja li impedeixen fer més de quatre passos seguits.

La família del Bongo, els Capdevila García, així ho han fet durant anys, fins que el 19 de juny els va arribar l'advertència de l'Ajuntament de Tossa de Mar (la Selva), on viuen, que no ho podrien fer més. Algú s'havia queixat que aquests banys vulneraven l'ordenança municipal, que impedeix als gossos trepitjar les platges del municipi, i, per tant, el Bongo no hi podria tornar. Joan Capdevila, el fill de la Sara, no es va quedar amb els braços plegats: va emprendre una campanya de recollida de firmes a Avaaz (que aquest dimecres ja sumava més de 6.000 adhesions) i va moure el tema a les xarxes socials, amb l'esperança de poder dialogar amb el consistori. Ho ha aconseguit.

REUNIÓ FRUCTÍFERA

Aquest dimecres al matí, la família de Bongo s'ha reunit amb l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, i ha aconseguit desencallar el conflicte: el gos es podrà tornar a banyar al mar. "Podrà seguir amb la seva teràpia", confirma el Joan, feliç. No serà a la platja Gran, on s'havia banyat fins ara, però sí en un lloc amb bona accessibilitat (el Bongo té uns problemes de mobilitat tan grans que necessita un carretó per desplaçar-se) que ni la família del Bongo ni l'ajuntament volen fer públic per evitar "precedents".

"Confirmem que hem solucionat el problema, però no farem públic com. L'important és que hem consensuat un lloc i un horari en què Bongo podrà fer una estona d'exercici i després marxar", diu Saladich, que destaca que s'ha aconseguit un acord que no posa en perill les banderes blaves del municipi, un dels arguments que esgrimia el consistori per prohibir l'accés dels animals a les platges en les ordenances municipals. "No hi havia un problema de voluntat política, sinó de trobar l'espai. El tenim".

ICONNA / GLÒRIA SÁNCHEZ

Un veí de Tossa saluda el Bongo, a qui Sara García passeja en un carretó pel poble.

Notícies relacionades

¿Això vol dir que el Bongo es podrà tornar a banyar demà mateix? "Sí. Està tot previst", diu l'alcaldessa.

¿I què passarà amb la recollida de firmes a Avaaz empresa per Joan Capdevila, que aquest dimecres ja superava les 6.300 rúbriques? "La pararem -respon el Joan- perquè la campanya era perquè el Bongo es pogués banyar, i això ja ho hem aconseguit. Però ja vam dir que al darrere de la nostra lluita individual n'hi havia una altra de col·lectiva: aconseguir que Tossa tingui un lloc on els que estimem els animals puguem disfrutar de la platja amb ells. I d'això també n'hem parlat amb l'alcaldessa, que s'ha compromès a estudiar-ho, quan acabi la temporada d'estiu, perquè en un futur pròxim puguem disposar d'aquest espai. Estarem vigilants perquè el compromís es compleixi".

Temes:

Gossos Platges