Amenaça a la privacitat dels usuaris

Facebook et pot espiar amb la càmera del mòbil (si vol)

La xarxa social té una patent que permet captar els teus sentiments i així saber quins continguts t'agraden més i mantenir la teva atenció durant més temps

 

  / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
GERARD CARRÀS / BARCELONA

Facebook va adquirir el 25 de maig una patent que li permet espiar els seus usuaris. A través de les càmeres frontals dels mòbils o dels ordinadors portàtils, es pot portar a terme un seguiment visual de les cares dels usuaris, que vulneraria el seu dret a la privacitat. Un seguiment per recollir dades personals que es faria, mitjançant captures fotogràfiques, encara que l'usuari no utilitzés la càmera del dispositiu mòbil. 

Aquest procés tindria com a objectiu identificar els continguts que més agraden, mitjançant un complex algoritme, per prolongar el temps de connexió en aquesta xarxa social. Així, el tipus de continguts que l'empresa de Marc Zuckerberg oferís als seus usuaris dependria del seu estat d'ànim en cada moment. La recopilació de dades emocionals de cada persona faria possible una personalització més precisa i satisfactòria de l'experiència en aquesta xarxa social. 

Es tracta d'un projecte, denominat 'Tècniques per a la detecció emocional i la distribució de contingut', patentat per la plataforma nord-americana CB Insights

L'origen d'aquesta iniciativa té els seus fonaments en un estudi dut a terme per les universitats de Cornell i Califòrnia, en què afirmen que així com l'ésser humà pot encomanar les seves emocions als seus semblants, la intel·ligència artificial de les xarxes socials també ho pot fer. Per aquest motiu, la patent aconseguiria optimitzar el servei d'una xarxa social amb milions d'usuaris a tot el món. 

LES ALTRES PATENTS DE FACEBOOK

La segona d'aquestes noves patents de Facebook permetria a l'usuari enviar emojis a partir de les fotografies de les seves expressions facials. El sistema triaria l'emoticona que millor reflectís l'estat anímic de la cara humana i posteriorment l'hi suggeriria perquè l'utilitzés en les seves converses. 

Notícies relacionades

El sistema de la tercera i última patent d'aquesta xarxa social afegiria informació emocional als missatges de cada persona, i recolliria dades de la seva manera de comunicar-se. Una vegada aquestes dades fossin processades algorítmicament, el sistema integraria elements emocionals als missatges expressats amb un tipus de lletra diferent de la de l'usuari. Dotant els missatges d'aquesta dimensió emocional es reduirien els possibles malentesos entre els interlocutors. 

El sistema analitza el teclat, la pantalla, les paraules més utilizades, la velocitat a què s'escriu o el moviment del propietari del mòbil

Malgrat els innovadors serveis d'aquestes patents, Facebook podria desestimar que veiessin la llum més enllà del terreny experimental: "Sovint busquem patents per a tecnologia que mai implementem, i les patents no han de ser considerades com un senyal de plans futurs", van afirmar fa uns dies els portaveus d'aquesta xarxa social al diari 'The Independent'.