FIASCOS DEL GEGANT TECNOLÒGIC

Google: els seus vuit fracassos més sonats

La xarxa social Spaces o el gestor de fotografies Picasa han acabat tancant per la falta d'acollida del públic o perquè s'han integrat en altres serveis de la companyia

google-images-454541 960 720

google-images-454541 960 720

3
Es llegeix en minuts

No han sigut pocs els fracassos de Google, una companyia multimilionària amb presència mundial. Alguns han passat sense pena ni glòria; d’altres, en canvi, sí que han aportat alguna cosa més per a la companyia, per a aquells consumidors que fins llavors s’aprofitaven d’ells i fins i tot per a la mateixa història de la tecnologia.

1. GOOGLE SPACES

Google Spaces

Google Spaces era una xarxa social que, per desgràcia, estava abocada al fracàs pel seu objectiu: crear grups amb qui entaular una conversa i compartir contingut. És més, dins del mateix ecosistema de la companyia tenia contrincants, com és el cas de Google Allo,Google+ i el xat de YouTube, per posar alguns exemples.

L’aplicació no va tenir gaire acollida per part dels usuaris i, siguem realistes, poca gent provarà coses noves i deixarà de banda Facebook, Instagram, WhatsApp o YouTube si no s’ofereix res de nou i extraordinari. Google Spaces va abaixar la persiana el 17 d’abril passat.

2. GOOGLE READER

Google Reader ha sigut sens dubte un dels tancaments més sonats pel nombre d’usuaris  que va afectar. Es tractava d’un lector de RSS per organitzar i accedir de manera eficaç i ràpida a les notícies de les pàgines que s’hi havien afegit.

El moviment de Google era clar: la companyia va aprofitar la caiguda d’usuaris per explicar la poca rendibilitat del servei, tancar-lo i impulsar paral·lelament la xarxa social en què estava concentrant tots els seus esforços, Google+. L'eina va desaparèixer l'1 de juliol del 2013.

3. IGOOGLE

iGoogle, que originalment es deia Google Personaliced Homepage, tenia una funció simple alhora que cridanera: era una pàgina d’inici que es podia personalitzar i modificar afegint-hi tota mena d’extensions o gadgets de la companyia (el temps, YouTube, correu, notícies, etcètera) i ordenant-los a gust del consumidor.

Tot i ser tan interessant i tenir una bona acollida, Google li va anar traient a poc a poc opcions per derivar-les a altres serveis o perquè aquests fossin més exclusius. Va durar del 2005 al 2013.

4. PICASA

Segurament Picasa deu ser un dels serveis que més es recorden, ja que era bastant útil. Es tractava d’una aplicació per gestionar les fotografies des del mateix escriptori de l’ordinador, permetent opcions com ara la creació d’àlbums, l’edició de fotos o una funció per compartir-les.

La majoria de les funcions integrades a Picasa han acabat formant part de Google Photos, així que no tot s’ha perdut. Picasa va desaparèixer el 2016.

5. GOOGLE ANSWERS

Molts tenen al cap Yahoo respostes quan tenen algun dubte. Google també comptava amb el seu servei propi: Google Answers. La gent hi podia guanyar diners: un usuari formulava una pregunta i s’oferia una recompensa; si algú contestava de manera coherent i formulava una bona argumentació es podia emportar entre 2 i 200 dòlars. El servei va morir el 2006.

6. GOOGLE LABS

Google Labs era un d’aquells serveis que no han passat desapercebuts pel sector tecnològic, ja sigui per la mateixa empresa (i per la competència) o pels usuaris de les eines de Google. Era una plataforma en què l’empresa airejava els seus projectes en desenvolupament, la majoria d’ells estranys i cridaners. Així els usuaris podien provar-los abans del seu llançament i Google tenia un referent de la seva reacció.

El projecte va acabar per tancar-se el 2011 per centrar-se en coses a més gran escala, encara que molts dels seus projectes han acabat per arribar al públic, com ha sigut el cas de Google Reader, Google Maps, Google Calendar o Google Docs.

7. GOOGLE WAVE

Google Wave va passar sense pena ni glòria, però va funcionar dos anys, entre el 2010 i el 2012. Es tractava d’un servei de correu electrònic diferent, ja que ajuntava en un únic espai l’e-mail tradicional amb altres serveis més en auge, com la missatgeria instantània, un fòrum i la col·laboració de documents entre persones.

També servia com a xarxa social. Va tenir un problema clar: la gent no sabia ben bé com fer-lo servir de manera efectiva, i per això es va acabar deixant de banda

8. GOOGLE HEALTH

Notícies relacionades

Google Health era una de les aplicacions de Google més curioses i amb més perspectives de futur social. Permetia als usuaris registrar-hi el seu historial clínic per rebre a canvi certa informació, com ara possibles contraindicacions entre medicaments i al·lèrgies, i un registre detallat de la salut sempre a mà.

El servei va estar envoltat de polèmiques des del minut u per aspectes com la possible vulneració de la privacitat dels usuaris o perquè podria animar la gent a no anar al metge. Finalment, Google va decidir tancar-lo el 2013.