UNA 'RUNNER' DIFERENT

El secret de la ultramaratoniana que corria amb sandàlies

La imatge de la guanyadora, que va córrer durant més de set hores, ha fet la volta al món

corredora

corredora

1

María Lorena Ramírez, de 22 anys, va quedar primera a la UltraTrail Cerro Rojo celebrada a Puebla, Mèxic. Uns 500 atletes de 12 països van participar en aquesta carrera, però va guanyar una mexicana que va sorprendre per una indumentària molt poc convencional en una competició de ‘runners’. Ramírez va córrer durant més de set hores en sandàlies, amb una faldilla per sota del genoll, una samarreta i un mocador. Només el dorsal la identificava com una corredora més.

La guanyadora, amb un aspecte seriós al podi, en una imatge que ha fet la volta al món, forma part de la comunitat indígena rarámuri (o tarahumara). Els indis rarámuri tenen fama de ser els millors corredors de llarga distància de Mèxic. Rarámuri significa ‘peus lleugers’ o ‘corredors a peu’. Sense anar més lluny, Ramírez, que va rebre 6.000 pesos per la seva victòria a la UltraTrail Cerro Rojo, és una habitual de les carreres de llargues distàncies. L'any passat va quedar en segon lloc de la categoria dels 100 quilòmetres a la Ultramarató Caballo Blanco, a Chihuahua.

CALÇAT PRECOLOMBÍ

Les sandàlies que fan servir els corredors d'aquesta comunitat són conegudes com a 'huaraches', objecte de nombrosos estudis científics per la seva increïble resistència. Aquest calçat d'origen precolombí compta amb el favor dels anomenats "corredors minimalistes", els que aposten per la lleugeresa i el contacte amb la naturalesa.

La sola de les 'huaraches', que es lliguen al peu amb tires de roba, estaven fetes de pell en un primer moment, però els corredors actualment prefereixen els models fets amb el cautxú de vells pneumàtics reciclats