A PARTIR DE 4 EUROS

Fidget Spinner, la joguina que fa furor entre nens i adolescents

És la nova baldufa entre els xavals, que competeixen fent-la girar entre els dits a gran velocitat

La va inventar una mare nord-americana fa uns anys per entretenir la seva filla, però va perdre la patent i ara es ven a dojo en basars i per internet

Finger Spinner, el joc creat fa 20 anys per una mare nord-americana que fa furor entre els joves de tot el món. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Fidget Spinner, també conegut com la nova baldufa, està causant furor entre els nens i adolescents de tot el món. El girador, amb forma de petit dron, es basa en un sistema simple: un eix central del qual surten tres braços amb tres cèrcols per fer-lo girar. Es tracta de fer voltes i més voltes entre els dits -també val el front o la punta del nas-, el màxim de temps possible. 

La joguina de moda la va inventar fa dues dècades una mare de Florida per entretenir la seva filla, de 7 anys. La va patentar, però els drets van expirar el 2005. La renovació costava 400 dòlars i, "simplement, no tenia aquests diners". Avui Catherine Hettinger, de 62 anys, no veu ni un cèntim de les vendes milionàries mundials del seu enginy, que es pot adquirir en basars i per internet. Els preus varien molt, els més venuts són a partir de 4 euros, però a eBay n'hi ha des d'un dòlar. També, i depenent del material amb què estiguin fets -plàstic, metall i fins i tot amb diamants-, i del seu disseny -amb llums, amb l'escut del Capità Amèrica o les ales de Batman-, poden arribar a costar milers d'euros.

POLÈMICA ALS EUA I EL REGNE UNIT

L'invent s'ha fet tan popular que en algunes escoles dels EUA i el Regne Unit, on arrasa des de fa més temps, l'han prohibit a classe perquè distreu els nens, si bé alguns mestres el defensen perquè creuen que pot ajudar els nens a concentrar-se, especialment els que tenen TDAH. De fet, s'anuncien com si fossin boles antiestrès, per augmentar la capacitat de concentració.

Allà, molts d'aquests aparells es comercialitzen com a eines d'ajuda per a pacients amb autisme, dèficit d'atenció, estrès, ansietat i fins i tot depressió. Per aquesta raó, no és estrany que quan un mestre s'enfronta al seu alumne i li demana desar la joguina, aquest li respongui: "Ho sento, me la va receptar el metge". I és que als EUA, l'11% dels nens entre 4 i 17 anys tenen dèficit d'atenció, segons dades de les autoritats sanitàries del 2015.

UNA IDEA NASCUDA DE LA NECESSITAT

Notícies relacionades

Lluny d'estar estirant-se els cabells a la seva humil casa a prop d'Orlando, Hettinger ha assegurat, en una entrevista amb 'The Guardian', que no viu amargada i que, en canvi, està molt contenta per la popularitat del seu invent. Se li va acudir "un estiu horrible" als 90, quan tenia miastènia (debilitat muscular) i havia de cuidar la seva filla, Sara, que ara té 30 anys. Com que no podia jugar amb ella ni recollir les seves joguines, va idear l''spinner' després de diversos prototips molt bàsics. La versió millorada la va registrar a l'oficina de patents de Washington DC el 1997, explica al rotatiu britànic. El gegant Hasbro va arribar a interessar-se per la idea, però finalment la va rebutjar. 

Ara, qualsevol la pot fabricar. De fet, a internet hi ha diversos tutorials que ensenyen com fer un 'spinner' casolà. Youtube també està ple de trucs i curiositats per ser-ne un expert. A continuació, uns consells:

1/ SPINNER PER A PRINCIPIANTS

2/ COM FER EL TEU SPINNER CASOLÀ I EN 3D

3/ ELS MODELS PERILLOSOS A EVITAR

4/ COM FER VOLAR EL FIDGET SPINNER

5/ COM GUANYAR VELOCITAT AMB EL FIDGET SPINNER