'PACKAGING' SOSTENIBLE

Bombolles d'aigua Ooho!; un futur sense ampolles de plàstic és possible

L'esfera Ooho! amb el líquid element està recoberta d'una membrana a base d'algues, que, a més, es pot menjar o usar per a compostatge

burbujasgrande

burbujasgrande

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un nou projecte sostenible vol enterrar per sempre l'epidèmia de les ampolles de plàstic, un problema per al medi ambient si no són adequadament reciclades. Tres investigadors de l'empresa Skipping Rocks Lab, a Londres, treballen des del 2014 en el disseny d'un envàs comestible com a alternativa al plàstic, que triga centenars d'anys a descompondre's en petits trossos i altres tants a desaparèixer del tot si van a parar al mar o fora d'una planta de reciclat (això si no se'ls mengen abans els peixos o les aus). El futur de la hidratació podria passar per les bombolles d'aigua Ooho!, el 'packaging' esfèric fet d'una membrana a base de clor, algues i calci. L'envàs conté un trago d'aigua i es pot menjar o bé usar per a compostatge ja que és biodegradable.

"L'objectiu d'Ooho! és proporcionar la comoditat de les ampolles de plàstic alhora que limita l'impacte ambiental", expliquen els fundadors, Rodrigo García GonzálezGuillaume Couche i Pierre Paslier. Aquesta idea és crucial en un planeta on es consumeixen 1,9 milions d'ampolles de plàstic al dia, i on, per exemple, només als Estats Units, cada any es venen 50.000 milions d'ampolles d'aigua (encara que només se'n reciclen 12.000 milions). Per produir aquesta quantitat de plàstic es necessiten 17 milions de barrils de petroli (el cru que utilitzen un milió d'automòbils durant el mateix temps). 

TAMBÉ REFRESCOS I BEGUDES ALCOHÒLIQUES

Tenint en compte aquestes xifres, i que en moltes zones del món l'aigua de l'aixeta no és de qualitat i tampoc disposen de prou plantes de tractament de residus, Skipping Rocks Lab (World Technology Award 2014 i becat per la Unió Europea), es va posar a treballar per produir i comercialitzar el seu rodó invent, apte també per a tota classe de líquids, com refrescos begudes alcohòliques.

El nou envàs es basa en la tècnica culinària de l'esferificació, la mateixa que s'utilitza en l'alta cuina o per fer fals caviar, per exemple. La membrana esfèrica es forma al submergir una bola de gel en clorur de calci i extracte d'algues marrons. Aquesta capa es manté amb una textura gelatinosa una vegada l'aigua gelada es torna líquida. L'embalatge d'Ooho! es pot menjar i no té gust, si bé s'hi podrien afegir els gustos que es volguessin. "És com la pell de la fruita. No ens mengem la d'una taronja o un plàtan. Hem seguit el mateix exemple de la naturalesa amb el nostre envàs". Així, es pot 'pelar' o bé empassar-se'l sencer.

UN GLOP DE 50 MIL·LILITRES

Es fa un forat a la superfície i es xarrupa, i el líquid inunda l'interior de la boca (cosa que pot resultar molt més entretinguda que descargolar el tap d'una ampolla, asseguren els inventors). Una vegada iniciat el procés, s'ha d'acabar l'aigua d'una vegada. "El volum ideal -segons Paslier- és de 50 mil·lilitres". Després, es pot llençar la 'pell', que, en qüestió de setmanes, s'haurà descompost. Qui ho prefereixi, també se la pot menjar.

Els seus creadors diuen que el procés de producció de les boletes consumeix nou vegades menys energia i cinc vegades menys diòxid de carboni que la producció d'ampolles de plàstic normals. La patent ja ha sigut presentada i el projecte ha recaptat més d'un milió de dòlars a través de la plataforma Crowdcube.

ESDEVENIMENTS A L'AIRE LLIURE

Notícies relacionades

Per ara, les bombolles d'aigua s'han venut en esdeveniments com maratons i festivals de música a l'aire lliure. "Veiem que Ooho! té molt potencial en llocs amb gran concentració de persones en un curt lapse de temps", assegura Paslier. Els dissenyadors són conscients que abans el públic ha d'acceptar la idea de beure aigua en una espècie de massa toveta similar a una medusa. 

Però la idea és arribar al gran públic. Ja estan experimentant amb diferents mides i materials. I amb un concepte encara més important: eliminar el pas del transport amb camions. ¿Com? "El procés que estem desenvolupant permet que les bombolles d'aigua es fabriquin al mateix lloc, just abans del consum", expliquen els investigadors, que ja treballen en una màquina semblant a les expenedores de cafè. "Cada bombolla d'aigua es pot produir en qüestió de segons", asseguren.