AVENTURA AMB REREFONS

'Survival', un videojoc per conscienciar sobre els refugiats

Joves espanyols i migrants han desenvolupat un 'serious game' per conscienciar sobre la crisi humanitària del Mediterrani

survival

survival

2
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Un videojoc pot entretenir i conscienciar sobre un tema seriós a la vegada? Aquesta dicotomia no ha sigut cap escull, segons sembla, per als creadors de 'Survival', un 'serious game' que narra la tragèdia humana dels refugiats. L'aventura gràfica ha sigut desenvolupada a Algesires per Omnium Lab Studios, amb l'ajuda de joves espanyols i migrants i refugiats, i amb el suport del programa PeaceApp de l'Aliança de Civilitzacions de les Nacions Unides

Des de divendres, l''app' està disponible a la Play Store d'AndroidappPlay Store d'Android -i pròximament també ho estarà per a Apple-, on més d'un centenar d'usuaris ja se l'han descarregat i han valorat el videojoc amb gairebé 5 estrelles (el màxim).

La majoria aplaudeix l'ànim de conscienciar la societat sobre el "drama tan pròxim i invisible", el "rerefons social", la "crua realitat" i la "conscienciació sobre un problema real", i troben a faltar "més nivells" i "el temps de càrrega de la primera pantalla". A l'equip són conscients que és una "versió inicial acabada de sortir del forn" que tindrà noves actualitzacions.

UNA VIDA MILLOR

"En el tràgic camí, els migrants troben petits motius de lluita, d'esperança, de superació. Has d'agafar el màxim possible de boles de la fortuna. Et faran falta per sobreviure al final del viatge". Així comença el joc la noia protagonista per una ciutat devastada i a les fosques. L'acció és senzilla, es tracta d'anar avançant mitjançant fletxes i contestant correctament a través dels sis episodis. Pel camí, amenacen personatges malignes, com el llop que pregunta a la noia què la porta a aquestes terres. "Estic fent turisme. Només soc aquí de pas", és una de les respostes possibles. "Intento trobar una vida millor", és l'altra.

Les preguntes i respostes que apareixen a 'Survival' estan inspirades en les experiències de nois refugiats a l'estret de Gibraltar.

ARRIBAR A LA PLATJA

Després de fugir de la guerra i/o la fam, següent pantalla: embarcar-se en aigües del Mediterrani per arribar a Europa. Següent: fugir per mirar de no ser localitzats a la platja...

Aquesta és la part lúdica del joc. Els textos informatius que acompanyen cada pantalla ja són més seriosos, amb dades i xifres com els milers de persones que moren cada any intentant arribar a les costes europees.

Notícies relacionades

Omnium Lab sosté que amb els seus 'serious games' "s'obté un benefici que transcendeix l'àmbit merament lúdic, amb objectius que inclouen àmbits com l'educatiu, el sanitari, l'empresari o de consciència social".

A més de 'Survival' -gratuïta, sense publicitat, ni compres integrades i sense ànim de lucre-, l'empresa té altres 'apps' serioses: la de 'Doctor Pérez', "el teu pediatra al teu mòbil" (davant una situació determinada, l''app' fa una sèrie de preguntes per acotar el diagnòstic), 'RedAlumnos', una plataforma en què ja es comuniquen més de 100.000 estudiants i professors, o 'El misterio de Amelia', una trama d'espionatge que en realitat amaga un sorprenent viatge a través de la història.