HISTÒRIES AMB 'JOYSTICK'

Llibres i videojocs, una amistat que ve de lluny

Celebrem la diada de Sant Jordi amb 10 aventures gràfiques basades o inspirades en famoses obres de la literatura

dantes

dantes

4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les grans obres de la literatura no només han inspirat quadros i pel·lícules. També la indústria del videojoc fa temps que beu de les trames escrites negre sobre blanc. Amb motiu de la diada de Sant Jordi, et proposem 10 aventures gràfiques l'argument de les quals va sorgir de grans novel·les.

1. S.T.A.L.K.E.R.

Famosa saga d’acció i supervivència de GSC Game World ambientada en un món condemnat al desastre. A més de conflictes bèl·lics entre diverses faccions, estranyes criatures poblen la Zona, radioactiva i inhòspita. Els germans Boris i Arkadi Strugatski van firmar el 1972 la novel·la 'Pícnic extraterrestre', l’obra que hi ha darrere d’aquest videojoc. La novel·la de ciència-ficció segueix Redrick Schuhart, un experimentat aguaitador ('stalker', en anglès) que s’endinsa a la Zona.

2. THE WITCHER

El que és per a molts aficionats un dels millors RPG ('role playing game', en anglès, joc de rol) està basat en la sèrie literària denominada 'La saga del brujo', de l’escriptor polonès de fantasia heroica Andrzej Sapkowski. Gràcies al seu salt a l’univers dels videojocs el 2007 (CD Projekt, a Polònia, i Atari, a la resta del món), es va començar a popularitzar més enllà del seu cercle de lectors. Els llibres estan protagonitzats pel bruixot Geralt de Rivia.  

3. SPEC OPS: THE LINE

'El cor de les tenebres' (1899), del britànic Joshep Conrad, inspira aquest joc de trets en tercera persona. Si el director Francis Ford Coppola, que també va beure d’aquesta mateixa obra per a la genial pel·lícula 'Apocalypse Now' (1979), canviant el Congo colonitzat i devastat pel rei Leopold II de Bèlgica per la cruenta guerra del Vietnam, en la versió gràfica s’adapten alguns dels fets i personatges del llibre a un conflicte bèl·lic modern.

4. METRO 2033

Trets en primera persona i acció 'survival horror' en aquesta distopia basada en l’obra homònima escrita el 2005 per l’escriptor i periodista rus Dmitri Glukhovski (després van arribar 'Metro 2034' i 'Metro 2035'). Explica la història d’un jove, Artyom, que recorre un llarg camí per aconseguir salvar el seu món d’un perill mortal, una guerra atòmica. Vint anys després de l’holocaust nuclear, el jugador ha de sobreviure en el laberíntic metro de Moscou.

5. 80 DAYS

L’estudi independent inkle va revisar el gran clàssic del francès Jules Verne 'La volta al món en 80 dies'. Es tracta d’un videojoc especialment indicat per a jugadors romàntics que van créixer llegint llibres de la mena 'tria la teva aventura' i també per a amants del disseny artístic pulcre i llampant. Igual que en la famosa aventura, el jugador haurà de recórrer la terra en el termini de 80 dies, buscant sempre les rutes més ràpides. Amb sortida i arribada a Londres.

6. THE INCREDIBLE ADVENTURES OF VAN HELSING

Encara que s’inspira més en les adaptacions cinematogràfiques que en l’original de Bram Stoker, 'Dràcula', aquesta aventura gràfica d’A-RPG és tota una referència dels jocs amb vampirs, criatures nocturnes i caçadors de bèsties. El debut de la saga es va produir el 2013. El caçavampirs més famós de la literatura es jubila però li traspassa el 'negoci' al seu fill, que sortirà a l’auxili de la ciutat de Borgovia, assetjada per una plaga de monstres.

7. TOM CLANCY'S RAINBOW SIX

'Rainbow Six' (però també 'Ghost Recon' o 'Slinter Cell', entre altres) es desenvolupa en l’escenografia pròpia de l’univers literari de l’escriptor nord-americà Tom Clancy, mort fa quatre anys i autor de famosos 'tecnothrillers' i novel·les policíaques i bèl·liques, com per exemple 'La caza del Octubre Rojo', 'Juegos de patriotas', 'Peligro inminente' o 'Pánico nuclear'. L’empresa Ubisoft firma una de les millors franquícies d’acció del moment i tot un èxit de vendes.

8. AMERICAN MCGEE'S ALICE

L’al·lucinant món d’'Alícia al país de les meravelles' (1865), de Lewis Carroll, es torna d’allò més lúgubre i macabre en aquest videojoc que ben poc té a veure amb la història que ens va explicar Disney. La crítica es va rendir a l’aventura llançada el 2000 per Rogue Entertainment. Després van venir-ne altres parts, amb més plataformes, trencaclosques i laberints en què la protagonista s’enfrontava a la mort de familiars i a passatges de verdadera bogeria.

9. BATMAN ARKHAM

Notícies relacionades

Es tracta d’una sèrie (8) de videojocs desenvolupats per Rocksteady sobre el superheroi Batman. Destaquen per l’espectacularitat dels combats cos a cos. En particular, aquest aspecte ha creat escola en títols posteriors, fins i tot se n’han fet uns quants 'spin off' en còmics. A més a més de controlar l’home-ratpenat creat el 1939 per Bob Kane i Bill Finger, el jugador podrà recórrer a altres aliats de l’heroi, com poden ser Catwoman o Robin.

10. DANTE'S INFERNO

Una de les obres de culte per als fans del subgènere 'hack and slash' desenvolupat per la companyia Vicesceral Games. La brutal aventura, basada en la primera part de la 'Divina Comèdia' de Dante Alighieri (1472), narra la història de Dante, un templer que després de tornar de les croades descobreix que la seva estimada Beatriu ha mort. Només si baixa fins a l’infern (amb els seus nou cercles) la podrà salvar del malvat Llucifer. El joc té fins i tot una historieta, a DC Comics.