Anar al contingut

EMPRENEDORS XILENS

Arriba a Espanya la bicicleta amb candau antirobatori incorporat

El vehicle queda inutilitzat quan algú trenca el candau

LUIS BENAVIDES / BARCELONA

yerkabike

  / YERCA BIKE

La majoria dels invents sorgeixen per donar resposta a una necessitat. És el cas de la bicicleta Yerka, que incorpora un candau integrat en la seva estructura. Va ser creada per uns universitaris xilens cansats de patir robatoris. “Si un lladre intenta robar una Yerka haurà de trencar el marc, el component més estructural de la bicicleta. Això la deixa inutilitzable posteriorment, igual que les rodes, protegides per rosques antirobatoris”, subratllen els seus creadors.

El projecte d'aquests joves emprenedors va veure la llum al seu país gràcies al suport de centenars de ciclistes que es van unir a la causa a través d'una campanya de micromecenatge, i ara arriba a Europa amb tres opcions de colors (turquesa, negre i magenta) i quatre talles. Segons els creadors d'aquesta bicicleta, amb un preu de venda al públic que ronda els 700 euros, aquesta "tecnologia patentada obre noves possibilitats en el futur” en un moment en què “els automòbils han fracassat en la seva promesa d'oferir una solució ràpida per moure's pels centres urbans moderns”.

L'ús de la bicicleta per realitzar desplaçaments quotidians, no recreatius, guanya adeptes en grans ciutats com Barcelona, amb un clima i una orografia favorables. No obstant, la falta d'aparcaments segurs a la capital catalana o, en altres paraules, l'elevat nombre de robatoris preocupa i molt els usuaris. Segons l'associació de ciclistes Bicicleta Club de Catalunya (Bacc)al 44% dels ciclistes barcelonins els han robat la bicicleta alguna vegada. El nombre de denúncies ha disminuït en els últims anys, però les xifres són enganyoses i és que moltes persones opten per no denunciar per deixadesa o perquè consideren que no servirà de res.

Les bones bicicletes ja no estan fora de perill ni als balcons dels domicilis. Per això han sorgit alternatives a la cadena tradicional, que oposa poca resistència als amics de les pertinences dels altres. Des dels aparcaments segurs com Vadebike i Bicibox, repartits per uns quants municipis de la gran Barcelona, i altres invents enginyosos com el candau antirobatori que fa vomitar els lladres, el Skunklock.

ORDENANÇA MUNICIPAL

En els seus vídeos promocionals, es lliguen les bicicletes amb candaus en fanals i altres elements del mobiliari urbà. Convé recordar que l'Ordenança de Circulació de Vianants i de Vehicles de Barcelona, modificada el febrer del 2017, estableix que les bicicletes s'han d'estacionar “en llocs habilitats per a aquesta finalitat (ancoratges en superfície o aparcaments subterranis)”. En cas que no hi hagi aparcaments, es pot aparcar en altres llocs de la via, excepte en “semàfors, arbres, bancs, contenidors, papereres, marquesines de transport o elements de mobiliari urbà que puguin veure afectada la seva funcionalitat habitual o destí”. 

0 Comentaris