LOCALITZACIÓ DE LES MUNTANYES GELADES

Caçadors d'icebergs

Una dona de la província canadenca de Terranova i Labrador munta un grup de fans que monitoritza i difon on trobar grans blocs de gel

 

  / REUTERS / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Podrien ser considerats hereus dels caçadors de tornados i/o tempestes -aquells que arriscaven la vida per captar espectaculars imatges de llamps, trons i remolins gegants de vent- però en una variant menys perillosa i molt més tranquil·la. Són els caçadors d'icebergs, que, com el seu nom indica, es dediquen a això: localitzar i immortalitzar trossos gegants de gel que viatgen per zones gèlides, com la província de Terranova Labrador, al nord del Canadà.

La professora d'institut Diane Davis és una de les fundadores d'aquest grup, que primer va néixer com a pàgina de Facebook i, posteriorment, es va traslladar a Twitter i va començar com a blog, perquè els seguidors poguessin també tenir un espai on compartir les seves gèlides troballes. Això sí, es demana "una localització dels icebergs tan precisa com sigui possible" i només dels blocs de gel que estiguin actualment visibles.

'EL CARRERÓ DE L'ICEBERG'

Davis viu a Gander (a la província de Terranova i Labrador), a uns 350 quilòmetres al nord-oest de Ferryland, localitat situada a la península d'Avalon i on hi ha l''Iceberg Alley' ('carreró de l'iceberg'). En aquesta zona, i a pocs metres de la platja, ha aparegut aquests dies el que veïns i turistes han batejat com "el primer iceberg de la primavera": 46 metres de muntanya de gel que s'han desprès de les glaceres de Groenlàndia. Precisament a Groenlàndia, científics de la NASA han trobat una nova esquerda a la glacera Petermannglacera Petermann, una dels més grans de la zona.

El bloc de gel va aparèixer diumenge passat a la costa, davant la sorpresa de veïns i turistes, que es van acostar per fotografiar-se amb la muntanya gelada, i van provocar fins i tot talls circulatoris. És el cas de Kaelam Power, que ha assegurat a la cadena local CBS CBS que és un "espectacle digne de veure. De tant en tant, es pot sentir com les onades xoquen contra la silueta de l'iceberg". Power ha afegit que també és possible sentir el cruixit dels trossos de gel al desprendre's de l'iceberg i com cauen a l'aigua, tal com passa amb el famós Perito Moreno, a la Patagònia argentina. 

Notícies relacionades

Però no és l'únic iceberg. La Guàrdia Costanera Canadenca ha confirmat que n'hi ha 648 exemplars més 'voltant' per la regió des de principis de mes, segons la CBS. I la informació afegeix que alguns tenen una altura de fins a 80 metres

Segons els experts, aquesta xifra de masses de gel no és habitual en aquesta època de l'any, i apunten al temut canvi climàtic com a responsable de l'avanç temporal de l'avistament d'aquests blocs gelats procedents de Groenlàndia, encara que també culpen dels despreniments els forts vents de les últimes setmanes.