aquest dimarts hauria complert 98 anys

Esther Afua Ocloo, la pionera que va convertir dones pobres en empresàries

Google homenatja amb un 'doodle' aquesta ghanesa impulsora dels microcrèdits

estherocloo

estherocloo

1
Es llegeix en minuts

Esther Afua Ocloo va ser una empresària pionera dels microcrèdits i defensora dels drets de la dona. Nascuda amb el nom d'Esther Afua Nkulenu a Peki-Dzake (Ghana) el 18 d'abril de 1918, coneguda com a 'Tia Ocloo', va treballar incansablement per ajudar altres dones com ella a tenir èxit en els negocis. Aquest dimarts, el dia en què hauria fet 98 anys (va morir el 8 de febrer del 2002), Google li dedica un 'doodle'.

Esther Afua Ocloo era una adolescent i tenia menys d'un dòlar quan va començar a produir i vendre els seus primers pots de melmelada. Era la dècada de 1930 i, decidida a expandir el seu negoci, necessitava un préstec per augmentar la producció de melmelades i sucs de taronja. Els crèdits de diners eren molt difícils d'aconseguir per a les dones amb pocs recursos econòmics. La 'Tia Ocloo' va insistir i finalment va aconseguir un préstec per començar la seva empresa, Indústries Nkulenu, encara activa. Més tard, va viatjar a Anglaterra per aprendre les últimes tècniques de la indústria alimentària, coneixement que va compartir amb altres dones ghaneses quan va tornar al seu país. També els va ensenyar la manera d'emprendre i dirigir un negoci.

Notícies relacionades

Les accions d'Esther Afua Ocloo van impactar tant que el 1975 va ser convidada a la primera Conferència Mundial de la Dona organitzada per l'ONU. En aquesta trobada, ella i altres conferenciants van començar a promoure la creació d'un nou banc per a les dones. La iniciativa responia a l'objectiu d'apoderar les dones més desafavorides, ignorades pels bancs, a qui se'ls negava sistemàticament l'ajuda per falta de garanties. Aquestes activistes estaven convençudes que prestant diners a aquestes dones aconseguirien millorar la seva situació personal i la de la seva comunitat.  

Així doncs, el 1979, Esther Afua Ocloo va ser una de les fundadores del Women's World Banking, una organització sense ànim de lucre de la qual va ser presidenta. L'entitat proporciona a milions de dones amb ingressos molt baixos els préstecs necessaris per aconseguir els seus objectius empresarials. Per la seva trajectòria, el 1990, va obtenir el premi Àfrica de Lideratge.