Al·lèrgia o sensibilitat al gluten: la malaltia alimentària del segle XXI

El nombre d'espanyols a qui se'ls diagnostica celiaquia creix a un ritme superior al 15% anual

Mig milió de persones tenen intolerància al gluten i d'ells, almenys 6 de cada 7 encara no han sigut diagnosticats

gluten3

gluten3

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al contrari del que podria semblar, i igual com passa amb gairebé totes les al·lèrgies (alimentàries o no), l'al·lèrgic no sempre neix, també es fa. I aquesta dada no només és aplicable als intolerants o al·lèrgics a la lactosa, sinó també als que no toleren el gluten o són celíacs.

El gluten és una proteïna amorfa que es troba combinada amb el midó en molts cereals comuns presents en la dieta occidental, com poden ser el blat, l'ordi, la civada i el sègol.

El celíac té una intolerància permanent i crònica al gluten, però és una malaltia que només pateixen un 1% dels espanyols.

Els símptomes són molt diversos: des d'un simple èczema a la boca a un xoc anafilàctic, passant per diarrees cròniques, mal de cap, restrenyiment...

SENSIBILITAT NO CELÍACA

No obstant, últimament s'ha donat una patologia nova causada també pel gluten, però que no és ni al·lèrgia ni intolerància: la sensibilitat al gluten no celíaca.

Diagnosticar la celiaquia és complicat, però fer-ho amb la sensibilitat encara ho és més, ja que els símptomes més evidents no afecten l'aparell digestiu, sinó que són més aviat canvis bruscos d'humor, dolors o fatiga.

CONDICIONAMENTS

Les persones que pateixen celiaquisme, intolerància o sensibilitat al gluten veuen molt condicionada la seva vida diària, ja que els aliments que contenen gluten o traces de gluten són infinits.

Segons les xifres ofertes per la Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya, al nostre país al voltant de 500.000 persones tenen intolerància al gluten i d'ells, almenys 6 de cada 7 encara no han sigut diagnosticats.

A més, la xifra de persones a qui se'ls diagnostica celiaquia creix a un ritme superior del 15% anual a Espanya.

Però no tots els intolerants al gluten són celíacs, encara que tots els celíacs sí que són intolerants al gluten.

Afortunadament, i tot i ser considerada una malaltia infradiagnosticada, cada vegada hi ha més consciència dels problemes que el gluten causa en algunes persones i cada vegada són més els productes que eliminen aquesta proteïna de la seva composició.

La cervesa, per exemple. El novembre del 2006, la cervesera catalana Damm va llançar la seva primera cervesa apta per a celíacs, després de dos anys d'investigació per aconseguir-la. 

Notícies relacionades

Va ser la primera cervesa que va ajudar a normalitzar la vida social de les persones amb celiaquia, però "mantenint les mateixes propietats i sabor de la cervesa de sempre".

'APPS' I PÀGINES WEB

Actualment, hi ha nombroses aplicacions i pàgines web perquè els celíacs visquin amb normalitat, com Celiacity, que proporciona una llista de restaurants i comerços on es pot accedir a productes sense gluten; Mobiceliac, que és un escàner per saber, mitjançant el codi de barres del producte i el mòbil, quina quantitat de gluten hi ha en un aliment, o Glutenfree roads, que proporciona una guia de restaurants i supermercats 'lliures de gluten' en diferents països. La web Singlutenismo va un pas més enllà i, a més de la llista de súpers o restaurants aptes per a celíacs, ensenya a fer receptes específiques.