HÀBITS MARINS

Unes càmeres mostren com mengen i dormen les balenes a l'Antàrtida

Els cetacis destinen "molt de temps durant el dia a la socialització i al descans, mentre que s'alimenten en gran mesura a les nits"

Les balenes porten diminutes càmeres col·locades als lloms / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts

Unes diminutes càmeres col·locades al llom d'unes balenes geperudes i d'aleta blanca han revelat alguns misteris sobre els seus hàbits alimentaris i la seva vida a l'Antàrtida, segons han informat aquest dimarts fonts científiques a Austràlia.

Aquests dispositius digitals no invasors, col·locats per succió, que a més registren a través dels sensors els moviments de les balenes, així com el temps i la profunditat de cada immersió, es col·loquen durant 24 o 48 hores en cada exemplar. Posteriorment es col·loquen en un altre cetaci.

"Les càmeres mostren el mètode d'alimentació que utilitzen les balenes geperudes en aquesta àrea de l'Antàrtida, incloent-hi com s'inflen a l'alimentar-se dels eixams de krill", ha explicat Mike Double, investigador de la Divisió Australiana Antàrtica (AAD, sigles en anglès), en un comunicat de la seva institució.

AL MATEIX LLOC PER ALIMENTAR-SE

Segons els estudis, una gran quantitat de balenes sembla que es congreguen en diversos llocs, com la badia Wilhelmina, la badia Cérvola, la badia Fournier i el canal Errera, per alimentar-se durant setmanes.

La informació permet reconstruir la forma com les balenes s'alimenten sota de l'aigua i determinar "si els canvis en la població de krill pel canvi climàtic, la pesca comercial o l'acidificació de l'oceà poden impactar en les balenes en el futur", ha dit l'expert nord-americà Ari Friedlaender.

Una altra de les investigadores que ha participat en l'estudi, Elanor Bell, ha remarcat que la informació és valuosa en la mesura en què es coneix poc sobre els patrons d'alimentació dels rorquals d'aleta blanca.

"MÉS RÀPIDS"

"Els rorquals d'aleta blanca són més ràpids i esmunyedissos que les balenes geperudes, i sovint busquen aliments en àrees amb molta aigua congelada. Això fa més difícil que ens hi puguem atansar per desplegar equips de rastreig", ha comentat.

Notícies relacionades

Les càmeres també van captar imatges sobre la vida social de les balenes i la força amb què exhalen per netejar les aigües congelades i poder respirar, segons ha informat en un comunicat la filial australiana del Fons Mundial per a la Natura (WWF, sigla en anglès), que ha recolzat l'estudi.

"Hem pogut apreciar que les balenes destinen molt de temps durant el dia a la socialització i al descans mentre que s'alimenten en gran mesura a les nits", ha comentat Friedlaender.

Temes:

Austràlia