ICONA MUNDIAL

El pòster de l'oncle Sam compleix 100 anys

El cartell es va publicar per primera vegada el 1917 per cridar a files els nord-americans

tiosamretocada2

tiosamretocada2

1
Es llegeix en minuts

El pòster de l'oncle Sam es va crear en el marc de la primera guerra mundial per cridar els joves nord-americans a allistar-se a l'Exèrcit. El protagonista, amb barba, barret de copa i una americana amb els colors de la bandera nord-americana, és la personificació nacional dels  Estats Units i del seu Govern. Abans de l'aparició de l'icònic personatge, l'expressió 'oncle Sam' per referir-se a aquest país ja s'utilitzava. 

El sobrenom té el seu origen en la guerra anglo-nord-americana del 1812. Al rebre un subministrament de carn amb les inicials US (United States), els soldats nord-americans van fer un joc de paraules amb el nom del seu proveïdor, Samuel Wilson. Van atribuir nous significats a l'acrònim US. La lletra U era 'uncle' (que significa 'oncle' en anglès), i la S, la paraula Sam ( el nom del seu proveïdor). Així, van donar origen al nom d'oncle Sam per referir-se als Estats Units

El famós pòster de l'allistament va ser creat per James Montgomery Flagg, un il·lustrador i retratista conegut pel seu treball en el camp de la publicitat. La primera publicació del personatge de James Montgomery va ser per a la revista 'Leslie's Weekly', i es va publicar el 6 de juliol del 1916 amb l'emblemàtic missatge, que cridava a files els nord-americans.

"¿QUÈ ESTÀS FENT PER PREPARAR-TE?"

Entre el 1917 i el 1918 es van imprimir més de quatre milions de cartells de l'oncle Sam amb el missatge: "What are you doing for preparedness?" (¿Què estàs fent per preparar-te?). La imatge del personatge també va ser molt utilitzada durant la segona guerra mundial.

WALTER BOTTS, EL MODEL

Notícies relacionades

L'autor del pòster va fer servir les seves pròpies faccions per crear la cara del personatge i un veterà anomenat Walter Botts va posar per al dibuix, que més tard es convertiria en l'oncle Sam.

El cartell estava basat en un pòster anterior que també cridava al reclutament dels britànics, dissenyat per lord Kitchener.