FUNDADOR DELS BALLETS RUSSOS

Fa 145 anys va néixer Serguei Diaghilev, considerat innovador de la dansa moderna

De la seva companyia van néixer estrelles com els mítics ballarins Pavlova i Nijinski

Entre els seus col·laboradors hi havia Picasso, Coco Chanel, Matisse, Falla o Strauss

diaghilevstravinsky

diaghilevstravinsky

1
Es llegeix en minuts

Serguei Diaghilev, nascut el 31 de març del 1872 i mort a Venècia el 19 d'agost de 1929, conegut també com a Serge, va marcar la història del ballet amb les seves innovadores idees i la creació dels seus Ballets Russos, una companyia de la qual sorgirien molts ballarins i coreògrafs famosos.

Ja el 1907, el jove Diaghilev va presentar cinc concerts de música russa a París, i el 1908 es va encarregar de la producció de Borís Godunov, a l'Òpera de la capital francesa, amb Fiódor Chaliapin en el paper principal.

L'èxit va susposar una nova invitació perquè tornés a l'escenari parisenc l'any següent amb ballet i òpera. Va ser el detonant per a la fundació dels seus famosos Ballets Russos. La companyia va reunir els millors coreògrafs i ballarins (Balanchine, Coco Chanel Fokine, Karsavina, Massine, Nijinska, Pavlova, Nijinski), pintors (Bakst, Benois, Braque, Dérain, MatissePicasso, Josep Maria Sert) i compositors (Debussy, Falla, Prokófiev, Ravel, Satie, Strauss) del moment.

El director artístic dels Ballets Russos va ser Leon Bakst, que treballava en connexió amb Diaghilev des del 1898, quan l'empresari i Alexandre Benois van fundar el grup 'avant-garde' Mir Iskusstva. Junts van desenvolupar una forma de ballet complicada, amb elements vistosos, que intentava cridar l'atenció del públic en general, i no només de l'aristocràcia. L'encant exòtic dels Ballets Russos va tenir efecte en els pintors fauvistes i el nou estil art déco.

Notícies relacionades

Potser el compositor que va col·laborar més notablement amb Diaghilev va ser Ígor Stravinski. L'empresari va quedar impressionat amb algunes de les seves primeres obres orquestrals, com 'Fireworks' i 'Scherzo fantastique', i això el va portar a demanar a Stravinski arranjaments sobre peces de Chopin per als seus ballets.

Google li dedica avui el seu 'doodle' del dia.