DESFASAMENTS DEL MAPAMUNDI

¿Per què alguns països no fan el canvi d'hora del març del 2017?

La convenció d'avançar els rellotges a la primavera per estalviar energia amb l'horari d'estiu no ha triomfat a Rússia, el Japó i Veneçuela, entre altres estats

Mèxic és l'únic lloc del planeta on l'ajust es fa per fases, al març i a l'abril

fslmypwl-time benjaminshearn gettyimagesjpg-1210-680

fslmypwl-time benjaminshearn gettyimagesjpg-1210-680

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El canvi d'hora de març, el que es produirà quan diumenge, 26, a la matinada avancem els nostres rellotges una hora per adaptar-nos a l'horari d'estiu -o temps d'estalvi de llum, en anglès 'daylight saving time' (DST)- és una convenció adoptada per la majoria de països occidentals, si bé no tots ho fan a la vegada. En total, són 75 països els que han adoptat aquesta mesura, que consisteix a sumar dues hores a l'hora GMT a la primavera i una hora més a l'hora GMT a l'hivern.

No obstant, hi ha un grup de països que mantenen intactes les agulles dels seus rellotges perquè o bé mai han seguit la convenció o bé un dia van deixar de forçar el temps. Són els que el cap de setmana vinent tindran les mateixes hores per dormir (o per sortir de festa).

EXCEPCIONS CURIOSES (EUROPA, ELS EUA I MÈXIC)

Europa, per exemple, el canvi d'hora a la primavera (com el de la tardor) ja és un costum -iniciat durant la primera guerra mundial, i després amb l'Alemanya de Hitler i consolidat després durant la crisi del petroli del 1973-, excepte a Bielorússia i la part europea de Rússia

A l'Amèrica del Nord, els EUA, el Canadà i Mèxic canvien l'hora, però no a tot el seu territori. Per exemple, Arizona Hawaii no ho fan; tampoc Sonora, a Mèxic, ni Saskatchewan, al Canadà.

A més, als EUA i el Canadà ja han fet el canvi d'hora. Allà, en lloc de programar-lo l'últim cap de setmana de març, es fa el segon cap de setmana d'aquest mes. És a dir, aquests països ja van tocar les seves agulles el 12 de març. Això passa des del 2007, quan es va aprovar la llei de polítiques energètiques. Abans, des del 1987 fins al 2006, les dates d'inici i final eren el primer diumenge d'abril i l'últim d'octubre (encara més, el Congrés podrà tornar a les dates anteriors una vegada que s'hagi completat un estudi sobre el consum energètic).

Mèxic, per la seva part, és un cas ben curiós, ja que és l'únic país del planeta on l'horari d'estiu s'aplica en dues dates diferents, al març i l'abril. Això és degut al fet que quan els EUA i el Canadà van decidir modificar les dates d'inici i final el 2007, Mèxic es va negar a fer-ho, a pesar del desfasament. Per això, a la major part del territori l'horari d'estiu entrarà en vigor el 2 d'abril. A excepció d'una franja fronterera amb els EUA, que va amb l'hora dels seus veïns.

EL MAPAMUNDI SEGONS EL CANVI HORARI

Al següent mapamundi s'hi observa, en blau, les zones que fan el canvi d'hora a l'hemisferi nord, i, en taronja, a l'hemisferi sud. En color gris fosc, les zones que alguna vegada el van aplicar. I en gris clar, les que no ho han fet mai.

AMÈRICA DEL SUD, RÚSSIA I LA XINA

A l'Amèrica del Sud canviaran l'hora el Paraguai, l'Uruguai, Xile i el sud del Brasil. En canvi, Veneçuela, el Surinam, la Guaiana i la Guaiana francesa no s'hi han sumat mai. La resta, ho han fet alguna vegada, quan hi va haver crisi energètica. Per exemple, l'Argentina va deixar de canviar l'horari el 2009, encara que després ha fet canvis puntuals en algunes regions per estalviar en electricitat.

El cas de Rússia també és digne de comentari. Va ser introduït per primera vegada el 1917 pel Govern provisional i cinc mesos després el Govern soviètic el va cancel·lar. Va tornar a regir del 1981 al 2011. L'any següent, Vladímir Putin va parlar en campanya de tornar a incorporar-lo, però no es va consolidar.

Al continent asiàtic, crida l'atenció que el Japó sigui l'únic país industrialitzat que no s'ha sumat a aquesta mesura. La Xina, per la seva part, ho va provar del 1986 al 1992. Malàisia, del 1933 al 1981. Corea del Sud, del 1955 al 1960 i del 1987 al 1988. Turquia, l'Iraq i l'Azerbaidjan també canvien d'horari, igual que el Pròxim Orient, Israel, Palestina, Síria, el Líban i Jordània.

L'ÀFRICA, AUSTRÀLIA I OCEANIA

¿I què passa a l'Àfrica? La major part del continent mai s'hi ha adherit, encara que sí que ho fan Líbia, Namíbia i el Marroc, així com part del Sàhara Occidental.

Notícies relacionades

Menys de la meitat d'Austràlia canvia d'hora (el Territori de la Capital Australiana i els estats de Nova Gal·les del Sud, Victòria, Tasmània i Austràlia Meridional). I a Oceania, també canvien el rellotge a Nova Zelanda i a Papua Nova Guinea.

P.D.: A la zona equatorial no és necessari ajustar els rellotges perquè el nombre d'hores de sol diàries és similar durant tot l'any.