Anar al contingut

canvi d'estació

Equinocci de primavera: ¿Què és i en què t'afectarà?

Aquest dilluns ha començat la primavera, que durarà fins al 21 de juny

pareja-lauraguerrero

periodico

L'equinocci de primavera marca l'inici d'aquesta estació. El 2017 ha començat aquest dilluns 20 de març a les 11.29 hores i durarà fins al pròxim 21 de juny a les 6.24 hores. Un total de 92 dies i 18 hores primaverals. Google ha volgut celebrar l'arribada de la primavera amb un 'doodle' animat.

¿QUÈ ÉS L'EQUINOCCI?

Equinocci és una paraula provinent del llatí que significa "nit igual". És el temps en què, per trobar-se el Sol just sobre l'equador, la durada del dia i de la nit és la mateixa a tota la Terra. A l'equinocci els rajos de sol són perpendiculars, és a dir, a 90 graus d'inclinació respecte a l'eix de rotació del planeta. 

¿QUANTES VEGADES PASSA I QUAN?

Aquest fenomen passa dues vegades a l'any, un (equinocci de primavera) entre el 19 i el 21 de març i l'altre (equinocci de tardor), el 22 o 23 de setembre. Les variacions d'un any a l'altre són degudes a la manera en què encaixa la seqüència d'anys segons el calendari (uns de bixestos, altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic). En aquestes dates es canvia d'estació, primer, d'hivern a primavera, i la segona, d'estiu a tardor a l'hemisferi nord.

HEMISFERI NORD I HEMISFERI SUD

A l'hemisferi sud passa el canvi d'estació contrària (ara comença la tardor). A més, des d'aquest dilluns, el pol nord té 6 mesos de sol ininterromput, no es fa de nit. Al revés passa amb l'equinocci de tardor i l'hemisferi sud.

¿A QUÈ ES DEU EL CANVI D'ESTACIONS?

El canvi d'estacions es deu a la inclinació de l'eix terrestre, cosa que afecta la intensitat amb què arriben els rajos del sol al planeta. 

¿EN QUÈ T'AFECTARÀ?

Així doncs, la primavera ha arribat aquest dilluns a les 11.29 hores i durarà fins al pròxim 21 de juny. A partir del 20 de març les hores de llum del dia s'allargaran més ràpidament (a Espanya, el Sol anirà sortint als matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i a la tarda es posarà un minut més tard). En conseqüència, el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó és de gairebé tres minuts més cada dia.

La primera lluna plena de la primavera serà l'11 d'abril, i el diumenge següent (16 d'abril) serà Diumenge de Pasqua. En aquesta primavera es donaran dues Llunes plenes més: el 10 de maig i 9 de juny. Durant aquesta estació no hi haurà cap eclipsi lunar. 

MALS TEMPS PER ALS AL·LÈRGICS AL POL·LEN

La primavera és l'estació més temuda per als al·lèrgics al pol·len. En la nostra zona geogràfica la majoria de plantes i arbres pol·linitzen en aquesta estació. Aquí tens uns consells per als que pateixen al·lèrgia sobre com afrontar la primavera

0 Comentaris