el directe interromput per dos nens moguts

La família Kelly i l'honor de la dona asiàtica

L'entrevista viralitzada de la BBC per l'aparició dels fills d'un politòleg destapa seriosos prejudicis racials

fcasals37677397 robert kelly  right  a political science professor at pusan 170317163843

fcasals37677397 robert kelly right a political science professor at pusan 170317163843 / Ha Kyung-min

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

A milions de sud-coreans, el ressò viral desfermat pel professor Robert Kelly davant la irrupció dels seus dos fills mentre l’entrevistava la cadena BBC els deu haver sorprès menys que l’escàndol que ha acabat amb la destitució de la presidenta Park Geun-hye, posseïda per una vella i tèrbola amiga, una intrigant organització de fades pilotant el país des de l’ombra, suborns amb cavalls, les principals multinacionals munyides… Tot supera el que és versemblant. També que les explicacions d’un eminent acadèmic sobre l’impeachment acabessin com a vídeo humorístic de l’any. 

La nena trencant amb el seu braceig la solemnitat del moment, la irrupció del germà en un caminador, l’intrèpid rescat de la dona i l’entestament d’entrevistador i entrevistat per conservar el decòrum enmig del caos van conformar un imbatible slapstick de tensió creixent. El producte perfecte per a les masses.

Minuts després el professor preguntava a un col·lega que li demanava permís per retuitejar el vídeo si hi havia riscos que es convertís en viral. Kelly coneix millor la política de la península coreana que el comportament de les xarxes socials.

Han sigut dies intensos per a l’acadèmic, forçat a apagar el mòbil davant l’allau de peticions d’entrevistes. Després de consagrar la vida a profundes anàlisis, la fama li arriba per entremaliadures filials. Kelly no és un qualsevol. És un reconegut expert i professor de Ciències Polítiques i Diplomàcia de la Universitat de Pusan requerit sovint per la premsa internacional. 

FIGURAR A L’OBITUARI

«Espero que al meu obituari no s’hi parli del pare de la BBC», ha dit en la seva única entrevista posterior. Hi eren tots una altra vegada, entrevistador i entrevistat rient, la nena amb la seva ingovernable hiperactivitat, i la dona, maquillada i elegant. 

La seva segona intervenció va servir per desentranyar el making of: la seva dona estava gravant l’entrevista quan va veure terroritzada l’entrada en escena de la parelleta. Sota l’epígraf Entrevista amb Robert Kelly. Presa dos, es van aclarir altres aspectes: que la seva immobilitat no es va deure a la falta de pantalons o que la cadena no l’ha posat a la llista negra. Ara afronta el repte d’igualar les expectatives generades perquè el món espera alguna cosa més que pronòstics sobre l’horitzó polític post-Park. 

«Sí, estem molt molestos per això», va reconèixer Kelly posant-se seriós. Es referia a la instantània 

deducció que la seva dona, Kim Jung-a, era la treballadora domèstica. Molts van aventurar a les xarxes socials que ja devia estar buscant feina. Potser hi va influir el vestuari descuidat o una actitud superada que suggeria pànic. O potser el masclisme i el racisme. A ningú se li va acudir que una asiàtica a la llar d’un blanc pogués ser la seva dona. 

El vídeo ha ajudat a fer que arribés a Occident un lament de consum intern. En aquesta part del planeta fa mal que la correcció política cobreixi negres i jueus quan les bromes sobre asiàtics encara són celebrades. Com a exemple, els Oscars del 2015, dominats per l’activisme negre i sense menció al dels asiàtics, amb un gag de tres nens xinesos ple de clixés sobre l’explotació infantil. O el d’aquell nen en un talk show proposant matar els xinesos per posar remei al deute.  

CRÍTIQUES A HOLLYWOOD

Notícies relacionades

Fa anys que creixen les crítiques sobre els rols que la indústria de Hollywood reserva a les asiàtiques. El cine ocupa el centre de la polèmica per la tendència de blanquejar les trames locals: Scarlett Johansson, com a protagonista d’un manga; Tilda Swinton, interpretant una tibetana, i Matt Damon, encapçalant la defensa de la icònica Gran Muralla xinesa. Desbordant humor i profunds debats sociològics, tot en un vídeo que havia de servir per explicar l’impeachment de Park Geun-hye. 

No hi cap res més en 47 segons.