'DOODLE' A LLATINOAMÈRICA I EUA

Carmen Miranda: la vida i la dramàtica mort de la 'bomba brasilera'

La diva de la samba i el 'tropicanisme', l'artista més cotitzada als EUA als anys 40, va ser la primera persona llatina a obtenir una estrella al Passeig de la Fama

carmenmiranda2

carmenmiranda2

3
Es llegeix en minuts
JAHMILA CANALE / BARCELONA

Carmen Miranda, d'origen portuguès i brasiler (Marco de Canaveses, 9 de febrer de 1909 - Beverly Hills, 5 d'agost de 1955) no sols va arribar a ser la dona més ben pagada dels Estats Units durant els anys  sinó que també va ser la primera personalitat llatina amb una estrella al passeig de la fama de Hollywood, la tercera persona més popular dels EUA i la primera a firmar un contracte amb una emissora de ràdio al Brasil (als anys 30).

Precursora del tropicalisme -moviment que es va popularitzar al Brasil durant els anys 60- i exportadora de la cultura musical sud-americana a l'àmbit internacional, va ser una actriuballarina i cantautora amb una vida exitosa. 

No obstant, la seva vida va donar un gir per a acabar amb una mort dramàtica i prematura gairebé en directe. Per celebrar el 108è aniversari del seu naixement, Google li ha dedicat un 'doodle' per a les seves zones geogràfiques de Llatinoamerica i Amèrica del Nord.

ORÍGENS LLATINS

Carmen Miranda va néixer a Portugal, però ràpidament es va mudar a Rio de Janerio (Brasil), on es va criar amb els seus pares i cinc germans. El seu nom va ser escollit pel seu pare en honor a l'òpera homònima de Georges Bizet. Miranda va heretar aquesta passió per la música i ja des de petita va tenir clar que volia entrar en el món del espectacle

LA MÉS FAMOSA 

Va saltar a la fama al seu país amb un gran èxit anomenat 'Pra Voce Gostar De Mim (Ta-hi!)', que es va llançar al 1930, i va ser rècord de vendes. En menys de 6 mesos ja era la cantant més famosa del Brasil. La seva vida es va transformar poc després, quan va estrenar un espectacle a Broadway, gràcies a un magnat que la va fitxar i  la va convertir en 'la bomba brasilera'. Va continuar treballant com a actriu en clubs nocturnsteatres i altres espectacles, per a acabar incorporant-se a la indústria del cine

A partir dels anys 40 va néixer una estrella especialitzada en ritmes llatins, com la samba, i que cridava l'atenció per la seva indumentària exòtica i tropical, ja que sempre portava barrets de fruita i vestits colorits, que complementava amb espectaculars joies i molt maquillatge. 

ARTISTA ENCASELLADA

El seu personatge sempre va ser el mateix: el d'una dona sensacional, alegre i vital però estereotipada. Un estereotip basat en la imatge que es tenia del que era exòtic o tropical, que ella portava al extrem, fingint fins i tot una mala pronunciació de l'anglès.

Mai va aconseguir escapar d'aquest paper, que li va proporcionar alegries al mateix temps que frustracions. No obstant, va tenir una projecció internacional que cap altra artista de l'època havia aconseguit. Va ser tal el seu reconeixement que fins i tot va arribar conèixer el president Roosvelt a la Casa Blanca i a tenir un personatge Disney inspirat en ella (un lloro verd amb barret que es deia José Carioca).  

DROGUES I ALCOHOL 

Tanta feina i la seva atrafegada vida la van fer recórrer a prendre barbitúrics per a mantenir-se activa. Posteriorment, la companyia Fox li va oferir un contracte i la jove es va mudar a Beverly Hills amb la família, on es va fer un forat entre les celebritats més destacades del moment. Va muntar una petrolera amb John Wayne Clark Gable i es va relacionar amb artistes de la talla de Groucho Marx i Ava Gardner.

Farta del seu estancament professional interpretant dones llatines tontes però simpàtiques, va recomprar el seu contracte a la Fox i va començar a treballar amb Groucho Marx en la pel·lícula 'Copacabana'. Allà va conèixer el seu futur marit David Sebastian, director dels estudis Columbia Pictures, amb qui es va casar el 1947. Poc abans de casar-se, van començar els seus problemes de salut.

Gairebé mor en una operació de cirurgia estètica, que es realitzava amb freqüència perquè no estava contenta amb el seu nas, i també es va sotmetre a un avortament, perquè Hollywood no acceptava mares solteres. Aquests problemes s'agreujaven per mesclar medicaments estimulants amb alcohol.

DESMAI RETRANSMÈS 

La seva vida s'acostava a la desgràcia. Al casar-se i quedar-se embarassada va patir un altre avortament, aquesta vegada involuntari, que gairebé li costa la vida. El seu matrimoni no va ser feliç, però ella no va voler mai divorciar-se per les seves creences religioses.

Notícies relacionades

Al Brasil li retreien que havia perdut els seus orígens i que ni tan sols parlava portuguès. En aquesta època va patir diverses crisis nervioses, per això va tornar a Rio de Janeiro, on es va refugiar en un hotel i va rebre sessions d'electroxoc per tractar els seus trastorns psiquiàtrics, que la van deixar pràcticament tres mesos sense memòria. L'abril de 1955 torna a Hollywood per a participar en el 'Show de Jimmy Duarte' on de sobte es va desmaiar.

L'endemà la seva empleada de la llar la va trobar morta a la seva mansió de Beverly Hills amb un mirall a la mà. Malgrat haver-la acusat de no recordar les seves arrels, Brasil va declarar dol nacional i durant el dia de la seva mort sols van sonar les seves cançons. El seu barret de plàtans s'ha convertit en un símbol i té un museu en honor seu a Rio de Janeiro