UNA MIRADA ICÒNICA

La nova vida de la 'nena afganesa' del 'National Geographic'

Malalta i fràgil, Sharbat Gula ara viu a Kabul amb el seu fill i tres filles després de ser deportada del Pakistan

 

 

3
Es llegeix en minuts

Sharbat Gula, la nena afganesa que el 1985 va protagonitzar una icònica portada del 'National Geographic', és ara una dona malalta i fràgil, minada per les vicissituds que ha hagut de viure, que intenta començar una nova vida a Kabul (Afganistan) amb el seu fill i les seves tres filles. La cadena britànica BBC ha aconseguit entrevistar-la. Ella només reivindica el seu dret a tenir una vida tranquil·la.

L'última vegada que aquesta dona d'intensos ulls verds va ser notícia va ser el novembre passat, quan el Pakistan va ordenar la seva deportació a l'Afganistan després de detenir-la un mes abans per estar en possessió de documents d'identitat falsos. Ella va argumentar que necessitava una targeta d'identitat per educar els seus fills i vendre casa seva. La justícia pakistanesa la va condemnar a 15 dies de presó abans d'alliberar-la i enviar-la cap al seu país. "Ha sigut el pitjor incident de la meva vida, el més dur", assegura Gula, que estava satisfeta amb la vida que feia al Pakistan. "Estàvem bé, teníem bons veïns. No m'havia imaginat que el Govern pakistanès em tractaria així", explica. 

De tornada a Kabul, el desembre passat, les autoritats afganeses es van bolcar a ajudar Gula, que ara té 44 anys i està malalta d'hepatitis C, perquè pogués començar una nova vida en un país del qual va sortir quan era petita. Els últims 35 anys els ha passat com a refugiada a Peshawar (Pakistan). Allà, amb 13 anys, es va casar amb el seu marit. L'home i la seva filla gran van morir en aquesta ciutat, víctimes de l'hepatitis. Resar davant de les seves tombes seria l'únic que la motivaria ara a tornar.

AGRAÏDA A L'AFGANISTAN

Gula agraeix l'acollida de l'Afganistan. "M'han tractat amb respecte i afecte. Els estic agraïda", afirma sobre l'expresident Hamid Karzai i el seu successor, Ashraf Ghani. Ara espera que compleixin la seva promesa d'ajudar-la econòmicament i donar-li una casa. De moment viu en un allotjament temporal.

La seva nova vivenda serà lluny del seu Kot natal. Aquesta zona està en mans de gihadistes vinculats a l'Estat Islàmic. "No puc anar a visitar el meu poble per la inseguretat que hi ha", lamenta. La seva prioritat és quedar-se a l'Afganistan, tractar la seva malaltia i donar una educació als seus fills. Fet això, els seus plans passen per la solidaritat: "Vull crear un hospital o un centre d'acollida per ajudar malalts, orfes i viudes", explica a la BBC. "M'agradaria que hi hagués pau, perquè així la gent no es quedaria sense casa", apunta aquesta dona que conserva una mirada penetrant que transmet tant por com esperança.

IMATGE ICÒNICA DELS REFUGIATS

Notícies relacionades

El fotògraf Steve McCurry va immortalitzar Gula el 1984, quan ella tenia 10 anys, en un camp de refugiats a Peshawar. El 2001, McCurry va buscar i va tornar a trobar Gula que, fins aquell moment, desconeixia l'impacte de la seva fotografia. "Quan el meu germà em va ensenyar la foto, em vaig reconèixer i li vaig dir que sí, que era la meva foto", recorda. "Va ser una sorpresa perquè no m'agradaven els mitjans de comunicació i no m'agradaven les fotos de la meva infantesa. Al principi estava preocupada per la publicitat de la meva foto però quan vaig saber que jo havia sigut la causa per la qual moltes persones i refugiats van rebre ajuda, em vaig alegrar", afegeix.

El Pakistan albergava, fins fa poc, gairebé 1,5 milions de refugiats afganesos registrats legalment. A més, s'especula que hi ha 900.000 afganesos més en situació il·legal, i això els converteix en una de les comunitats de desplaçats més grans i antigues del món. Més de mig milió d'aquests refugiats van tornar a l'Afganistan el 2016 després d'un ultimàtum del Pakistan.