LITIGI EN MARXA

Paul McCartney demanda Sony per recuperar drets d'autor dels Beatles

Argumenta que la llei del 'copyright' dels EUA li permet tornar a controlar a partir del 2018 els temes que va escriure amb Lennon

paul-mccartney-aeropuerto-haneda-tokio-1400845290886 / TOSHIFUMI KITAMURA (AFP)

paul-mccartney-aeropuerto-haneda-tokio-1400845290886
beatles

/

2
Es llegeix en minuts

Paul McCartney vol recuperar els drets d'autor dels èxits que va compondre amb els Beatles entre el 1962 i el 1971, i per això ha presentat una demanda contra l'empresa Sony/ATV, que gestiona aquests drets. L'argumentació de McCartney es basa en l'enrevessada i diverses vegades modificada legislació nord-americana sobre el 'copyright' (drets d'autor), que, segons la interpretació del famós músic, li permetria recuperar a partir del 2018 la propietat de les seves cançons escrites a quatre mans amb John Lennon per a la banda de Liverpool.

Entre aquests temes que formen part del plet hi ha èxits com 'Love me do', 'Can't buy me love', 'Ticket to ride', 'Yesterday', 'Hey Jude' o 'Let it be'.

D'acord amb el text de la demanda presentada aquest dimecres en un jutjat federal de Nova York, McCartney va comunicar des del 2008 i diverses vegades a Sony/ATV, posseïdora del catàleg dels Beatles després de diverses compres i vendes al llarg de les dècades, la seva intenció de recuperar el control legal d'aquestes cançons.

LA LLEI DEL 1976 SOBRE EL 'COPYRIGHT'

Una revisió del 1976 de la legislació nord-americana sobre el 'copyright' va establir que aquells artistes que haguessin venut els seus drets d'autor a tercers abans del 1978 els podrien reprendre 56 anys després de la creació d'aquestes obres. Com que les primeres cançons dels Beatles daten del 1962, McCartney considera que a partir del 2018 podria fer efectiva aquesta clàusula legal.

"Com que el primer venciment (dels drets d'autor venuts) tindrà efecte el 2018, és necessària i apropiada una declaració judicial en aquest punt perquè Paul McCartney pugui confiar tranquil·lament en els seus drets", assenyala la demanda presentada. Aquesta frase de la denúncia suggereix que el moviment de l'ex-Beatle podria estar motivat pel temor que el seu cas pugui acabar com el del grup britànic Duran Duran, que en una batalla legal de característiques similars contra Sony/ATV va perdre en el seu intent per recuperar els drets dels seus temes.

En aquest sentit, un portaveu de McCartney ha declarat a la revista musical 'Pitchfork' que el propòsit de la seva acció legal és "confirmar" els seus drets d'autor d'acord amb la reversibilitat del 'copyright' als Estats Units.

"DECEPCIÓ" DE SONY

Notícies relacionades

Sony/ATV ja ha respost a la demanda de McCartney i ha assegurat que, encara que té "el més alt respecte" per l'artista, està "decebuda" per una decisió que considera "innecessària i prematura", segons recull el mitjà especialitzat 'The Hollywood Reporter'. "Hem col·laborat estretament durant dècades tant amb Paul com amb els hereus del difunt John Lennon per protegir, preservar i promocionar el longeu valor del catàleg. Estem decebuts que hagin presentat aquesta demanda, que creiem que és innecessària i prematura", ha subratllat un portaveu de Sony/ATV.

La revista musical 'Rolling Stone' recordava l'embolicat recorregut empresarial de les cançons dels Beatles al llarg dels anys. En principi, Lennon i McCartney van assignar els drets de les seves composicions a diverses empreses, fins que ATV Music va aconseguir el catàleg que als anys 80 compraria Michael Jackson. El 'rei del pop' posteriorment es va unir a Sony per donar forma a Sony/ATV, una companyia que, després de la mort de Jackson, va aconseguir el 50% de les seves participacions el 2016 a canvi de 750 milions de dòlars (uns 704 milions d'euros).