SANTORAL 2.0, SEGONS L'INE

Daenerys, Shakira, Miley, Neymar i Ricky, els noms dels nous espanyols

Sèries de moda, cantants, futbolistes i dibuixos inspiren els pares més agosarats

nombresine

nombresine

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dilluns. 16 de gener. Mentre a la secció del santoral dels diaris ens diu que aquest dia celebren la seva onomàstica Fulgenci, Honorat, Ticià, Melas, Valeri, Marcel, Berard, Pere, Acursi, Adjunt, Ot, Juli, Ptolomeu, Roland, Priscil·la, altres noms de nova formació -televisió, estrelles de la música, del cine i del món futbolístic- es van obrint pas a les oficines del Registre Civil de tot Espanya. El desembarcament de 'Joc de trons' en el nou imaginari col·lectiu popular ha suposat una glopada d'aire fantàstic que està inspirant els pares més agosarats a l'hora de posar-li un nom 'original' als seus fills, amb Daenerys al capdavant. Sobre gustos... Altres prefereixen, no obstant, rendir tribut als seus cantants de moda -Shakira, Ricky Martin, Rihanna-, o al seu personatge groc de preferit de Springfield.

Segons l'Institut Nacional d'Estadística, els noms Fuseo, un dels del dia que recull aquest dilluns la premsa en castellà, no arriba ni a 20 'usuaris' actualment a Espanya. Com Tiverio. Com DanactoTiziano se'n diuen 197 homes (amb una edat mitjana d'edat de 21 anys), i Berardo, 28 (amb una mitjana de 60 espelmes al pastís).

El mateix 'widget' de l'organisme estadístic dona la següent dada, diu que les Reinas de la Torment, les Madres de Dragones, les khalesi espanyoles ja són 23, i tenen 1,9 anyets. Bastants més suma Arya [la petita dels Stark], un altre important personatge de la mateixa sèrie i el nom de 124 nenes (d'1,5 anys de mitjana), la major part concentrades a Girona i Barcelona. Coincideix puntualment el nom les nenes i l'edat amb el rodatge de la famosa sèrie de HBO a Girona, el 2015.

SHAKIRA ARRASA A OSCA

Shakira té més tirada. Suma més anys de carrera. I això es nota a l'INE. En total, hi ha 612 dones que es diuen com la cantant colombiana de 'Chantaje', i les províncies amb més prevalença són Osca (0,07%), Palència i Màlaga (0,06%) i Granada i Conca (0,05%). Miley Cyrus no té tant atractiu (no arriben ni a 20 les nenes espanyoles amb aquest nom); però sí, en canvi, Rihanna, amb més d'un centenar de catalanes (sobretot, de Tarragona) i andaluses d'uns 4 anyets amb el nom de la de Barbados. 

Els adolescents que el 1998 es van afartar de moure l'espinada amb '...Baby one more time', de Britney Spears, fa una dècada que van començar a posar així a les seves nenes (dues desenes distribuïdes entre Barcelona i Madrid). De la reina del pop, Madonna, n'hi ha més casos, encara que inscrits amb una sola 'n': 34 dones, amb una mitjana de 36,4 anys d'edat.

BART, LISA I MAGGIE

La popularitat de 'Los Simpson' també té el seu ressò en les noves generacions i ja hi ha més de 900 espanyols que responen al nom de Lisa, Maggie i Bart, tots ells amb una mitjana d'edat de 25 anys, 'casualment', les temporades que fa que s'emet a Espanya.

Entre els noms de nois 'nous', a més dels 678 Elvis, distribuïts sobretot pel nord d'Espanya, i amb 27,1 anys de mitjana d'edat, destaquen els Harry, i no per influència de la saga de Harry Potter, ja que els 318 tenen una mitjana d'edat de 50 anys, els Neymar (i, compte, que els 101 que hi ha no són a Catalunya com podria deduir-se; no, la majoria no ha complert 2 anyets i viu a les Canàries). 

Notícies relacionades

A Espanya hi ha 100 joves de trenta anys de nom Bruce (sobretot a Alacant i les Balears); Ricky (69), i Bob (42). Entre els homes el més comú és optar per la versió anglosaxona o nord-americana dels tradicionals, Robert (7.129), Richard (2.974), George (2.372), Frank (1609) i Anthony (1.646).

Enrere queda quan els nens a Espanya es deien Mari Carmen, María, Carmen, José, Antonio o Francisco (el més als anys 30). De totes maneres, i encara que les sèries de televisió i la música es vagin obrint pas, segons l'INE, la consulta del santoral segueix tenint molt pes. A principis d'aquest segle, Alejandro, Daniel i Álvaro, Valeria, Martina Irene eren els més posats. I fa dos anys el 'top ten' el van copar Lucía i Hugo.