Com eliminar el que Google sap de tu

El gegant tecnològic permet esborrar tot (o gairebé tot) el que emmagatzema sobre un usuari de Youtube, Google Maps o qualsevol dels seus serveis

 

  / AP / JOERG SARBAC

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ubicació, dades, adreces... cada vegada donem a Google i altres gegants d'internet més informació a través de les diferents aplicacions de telèfons i tauletes sense gairebé adonar-nos-en, cosa que permet conèixer i saber més de cadascun de nosaltres.

La lluita per protegir la intimitat de les persones és constant, i són nombroses les veus que s'han alçat perquè aquesta privacitat sigui per defecte i que les 'apps' només puguin recopilar informació d'usuaris que estiguin plenament informats i hi donin el seu consentiment de forma expressa.

En el cas de Google i els seus serveis -Android, Chrome, YoutubeGmailGoogle maps...-, el juny del 2015 el gegant tecnològic va crear un apartat anomenat 'El meu compte' en què es podia veure la informació que tenia sobre tu.

Però com que era informació molt bàsica, una mica més d'un any més tard va crear 'My activity' o 'La meva activitatMy activity'', una eina que amplia aquesta informació i la mostra recopilada a través dels seus serveis, i en ordre cronològic.

Aquesta nova eina permet esborrar pràcticament tot el que el gegant tecnològic sap sobre tu en només 7 passos. O això és el que 'ven', almenys:

1. En primer lloc, des d''El meu compte', es pot accedir a 'Informació personal i privacitat'. Una vegada aquí, se selecciona l'opció 'Administrar la teva activitat de Google'.

2. El següent pas és anar a 'Control de la teva activitat'.

3. En aquest punt, surten tots els tipus de dades que Google té de l'usuari. I és aquí on es pot desactivar l'activitat de les aplicacions, només clicant a la icona (que ha de sortir en blau a l'estar activat) de la dreta, 'Activitat a la web i en aplicacions'.

4. Per avançar més i fer un esborrament més general, s'ha d'anar a 'My activity' o 'La meva activitat" i "esborrar l'activitat", ja sigui des d'"avui" o "tot l'historial".

5. Els vídeos que s'han buscat i/o visionat a Youtube també es poden eliminar, a 'Controls d'activitat', a l'apartat 'Administrar historial' de Youtube. I el registre de veu, que Google també guarda, a 'Activitat de veu i àudio', també 'administrant historial'.

6. Els llocs on has estat o dels quals has fet una cerca per anar-hi a través de Google Maps figuren en un historial de rutes (o 'timeline') que també es pot suprimir.

7. I, finalment, Google també permet eliminar el que els anunciants saben de tu i et permet deshabilitar "els anuncis basats en els teus interessos".

Notícies relacionades

Com en tota la resta d'opcions, Google et pregunta en tot moment si estàs segur (realment segur) de voler esborrar la informació, com si aquesta decisió hagués de desencadenar un cataclisme mundial; està comprovat que no passa res si s'esborra.

Finalment, sorgeix l'última pregunta: ¿és possible comprovar si la informació segueix emmagatzemada als servidors de Google o s'ha eliminat realment? No es pot comprovar, és una qüestió de confiança. Has de confiar que, si ho esborres, Google ho ha esborrat de veritat.