FÒSSIL DE MÉS DE 2.500 ANYS D'ANTIGUITAT

Mòmia de cocodril 'Kinder sorpresa'

Una tomografia de l'animal de tres metres mostra almenys 47 cries incrustades al seu cos

És un descobriment "sorprenent i estrany" en un animal que ja havia sigut sotmès a desenes de proves abans

GRA054. LA HAYA (HOLANDA), 27/11/2016.- Fotografía facilitada por la empresa de tecnología sueca Interspectral, de una tomografía de la cocodrilo madre en la que pueden verse los cuerpos de pequeños cocodrilos momificados. Un escáner 3D del esqueleto de un cocodrilo egipcio, que tiene más de 2.500 años de vida, revela la existencia de al menos 47 bebés momificados de forma individual incrustados dentro del cuerpo del animal gigante. La tomografía muestra a la perfección lo que se esconde en el interior del animal, de 3 metros de largo. EFE/ ***SÓLO USO EDITORIAL***

GRA054. LA HAYA (HOLANDA), 27/11/2016.- Fotografía facilitada por la empresa de tecnología sueca Interspectral, de una tomografía de la cocodrilo madre en la que pueden verse los cuerpos de pequeños cocodrilos momificados. Un escáner 3D del esqueleto de un cocodrilo egipcio, que tiene más de 2.500 años de vida, revela la existencia de al menos 47 bebés momificados de forma individual incrustados dentro del cuerpo del animal gigante. La tomografía muestra a la perfección lo que se esconde en el interior del animal, de 3 metros de largo. EFE/ ***SÓLO USO EDITORIAL*** / EFE

2
Es llegeix en minuts

Un escàner 3D de l'esquelet d'un cocodril egipci, que té més de 2.500 anys d'antiguitat, revela l'existència d'almenys 47 cries momificades de forma individual incrustades dins del cos de l'animal gegant.

Segons explica la investigadora del Museu de Leiden, Lara Weiss, es tracta d'un descobriment "sorprenent i estrany" en un animal de 3 metres de llarg, que ja ha sigut sotmès a desenes de proves anteriors.

La tomografia, que mostra a la perfecció el que s'amaga a l'interior de l'animal, va ser realitzada per l'empresa sueca de tecnologia Interspectral, capacitada per portar a terme escàners tridimensionals avançats.

FUSTA, LLI I TIGES DE PLANTES

El cocodril mare, indica Weiss, va ser momificat utilitzant trossos de fusta, de lli, tiges de plantes i corda.

No obstant, l'experta no s'explica per què hi ha desenes de petits cossos dins de l'animal i dubta que les 47 petites mòmies siguin filles pròpies de la gran.

"Potser no hi havia prou cocodrils grans en el moment en què s'estava realitzant l'ofrena", aventura l'experta, que recorda que un cocodril pot pondre entre 50 i 60 ous.

DESERT D'AL FAIUM

Les restes de l'animal portador van ser localitzades per egiptòlegs al desert d'Al-Faium, al sud del Caire, una regió coneguda pel seu culte al cocodril.

En una exploració de raigs X realitzada en la dècada dels 90, els experts van assegurar que el cos tenia a dins només dos petits cocodrils que van pensar que probablement eren fills de la mare.

"En les proves que s'han fet amb anterioritat, no es podia distingir bé la presència del mig centenar de cries, semblaven simplement dos grans bonys", especifica l'experta.

MIG CENTENAR DE PETITES MÒMIES

Aquest escàner 3D també revela que cada un dels petits cocodrils va ser momificat de forma individual abans de ser introduït en el cocodril més gran, momificat també.

L'explicació d'aquesta "estranya momificació", segons la investigadora, és que es tracta d'una "ofrena al déu cocodril Sobek", encarnació del rèptil que navegava per les aigües del riu Nil i que era adorat, respectat i temut pels antics egipcis.

A més, aquest descobriment que implica cries de cocodril i cocodrils grans, afegeix, confirma la creença dels antics egipcis en la resurrecció, la vida després de la mort.

"És molt estrany i va ser totalment inesperat, i això ho fa molt més interessant", assegura sobre un animal tan adorat com temut pels antics egipcis.

El cos del cocodril es troba al Museu Nacional d'Antiguitats de Leiden des del 1828 i està en exhibició a les seves galeries egípcies.

NOVA EXPOSICIÓ

"L'exploració del cocodril tenia l'objectiu de prendre noves fotografies de l'animal per a una exposició anomenada autòpsia virtual interactiva", reconeix Weiss, i afegeix que "ningú sospitava el més mínim" sobre aquest descobriment.

El museu ha posat una "autòpsia virtual" a disposició dels visitants, que utilitzaran una gran pantalla tàctil per descobrir les característiques físiques i el procés de momificació.

A més, podran analitzar cada part de l'animal i tenir un primer pla "detallat" i en format interactiu dels embolcalls de les restes momificades dels petits cocodrils.

Aquest és el segon cas conegut en el món d'un cocodril momificat que conservava un nombre tan gran de cossos de cries.

UN ALTRE CAS

Notícies relacionades

El 2010, el Museu Britànic també va revelar detalls sobre la vida, la mort i l'últim que havia menjat -una vaca les restes de la qual encara seguien al seu estómac- d'una cocodril mare amb 20 cries incrustades que havia sigut localitzada a Kom Obmo, un temple al nord d'Assuan.

La momificació d'aquests cocodrils, destí final que també van tenir molts animals de l'antic Egipte, és entesa com un regal als déus, a canvi de protecció o com a creença en la vida després de la mort.