DIVULGACIÓ I ENTRETENIMENT

L'arxiu nacional dels EUA converteix en GIF animats imatges històriques i curioses

Publicats gairebé 200 arxius, des de la visita dels Beatles a Nova York fins a un 'esquirol patriòtic' subjectant una bandera nord-americana

3
Es llegeix en minuts
Sonia Gutiérrez
Sonia Gutiérrez

Periodista

ver +

Les imatges del passat poden tenir una relectura diferent, especialment si es juga o es permet jugar amb elles. Això és el que han fet els Arxius Nacionals dels Estats Units, al convertir part del seu fons documental en GIF animats, un format de fotos que es repeteixen en bucle i que són molt populars a internet per reforçar una idea o una emoció.

L'organisme ha pujat a la web GiphyGiphy, especialitzada en GIF animats, una gran varietat d'aquest tipus d'arxius. Molts d'ells són de fets històrics i personatges famosos, però, com no podia ser d'una altra manera tractant-se de GIF animats, també hi ha anècdotes o moments quotidians del passat que ara resulten hilarants, i idonis per fer-hi broma a les xarxes socials. El GIF animat d'un 'esquirol patriòtic' subjectant una bandera dels EUA té més de tres milions de visualitzacions.

La pàgina dels Arxius Nacionals dels EUA a Giphy es va posar en marxa fa unes setmanes i ja té gairebé 180 documents, una xifra que va en augment. A la web es pot copiar el codi embed, així com consultar la informació detallada de la font de cada imatge.

La següent és una selecció dels 10 millors GIF animats, per la seva rellevància històrica o la seva originalitat.

1. LA BATALLA D'IWO JIMA

Un dels moments històrics convertits en GIF és l'aixecament de la bandera nord-americana a Iwo Jima (Japó), el 1945, durant la segona guerra mundial.

via GIPHY

2. CÈLEBRE DISCURS DE JFK

També té la seva versió GIF el cèlebre 'Ich bin ein Berliner' ('sóc berlinès', en alemany) pronunciat pel president John F. Kennedy el 23 de juny de 1973 durant el seu memorable discurs a Berlín Occidental, en plena guerra freda.

via GIPHY

3. LA RENDICIÓ NAZI

L'explosió d'una esvàstica a Nuremberg (Alemanya) el 25 d'abril de 1945 simbolitza la derrota dels nazis en la segona guerra mundial.

via GIPHY

4. ELS BEATLES, ALS EUA

També hi ha continguts del món de la cultura i l'espectacle. Com la visita dels Beatles a Nova York el febrer de 1964, el seu primer viatge als EUA com a banda.

via GIPHY

5. 'EL REI', AL DESPATX OVAL

El 21 de desembre de 1970, Elvis Presley es va entrevistar amb el president Richard Nixon a la Casa Blanca. El contrast entre dos estils tan diferents salta a la vista.

via GIPHY

6. 'COWBOY' HABILIDÓS

En l'apartat dels vídeos curiosos, es pot veure un home saltant amb una corda. Aquest home és Will Rogers'cowboy', humorista, comentarista i actor nord-americà, que feia una demostració de llaç en una producció de la Ford Motor Company.

via GIPHY

7. EL MARTINI PERFECTE

Detallades instruccions sobre com fer un bon martini. Forma part de l'arxiu del Servei Forestal dels EUA, probablement ho va fer un enginyer d'aquest departament, com una broma interna, i d'alguna manera va acabar catalogat de forma oficial.

via GIPHY

8. EL DOLENT DE LA PEL·LÍCULA

Imatge d'un mosquit amb actitud malèvola, treta d'un dibuix animat del 1944 del Departament de Defensa dels EUA que pretenia conscienciar sobre la importància de prevenir-se contra la malària.

via GIPHY

9. L'ESQUIROL PATRIÒTIC

Un esquirol subjectant una bandereta dels EUA ha sigut vista més de tres milions de vegades. Va sortir per primera vegada en un noticiari el 22 d'octubre de 1953, on s'informava que havia sigut ensinistrat juntament amb altres esquirols en una casa de Califòrnia per fer acrobàcies i cuidar nadons.

via GIPHY

10. ANUNCI PERTORBADOR

I per acabar, una imatge "terrorífica", com la defineix el mateix arxiu nacional: el GIF animat d'una dona que es converteix en el ninot d'un ós, tret d'un anunci del Departament d'Agricultura dels EUA contra els incendis forestals. L'ós és Smokey Bear, la mascota que protagonitza les campanyes contra el foc des del 1944 als EUA.

Notícies relacionades

via GIPHY

Els Arxius Nacionals dels EUA, que custodien documents tan importants com els originals de la Declaració d'Independència del 1776 i la Constitució del 1787 a la seva seu de Washington, confien plenament en les noves tecnologies per divulgar el coneixement. Estan presents en xarxes socials com FacebookInstagramTwitterYoutube i Pinterest, on tenen desenes de milers de seguidors. El salt als GIF animats només és un pas més en el seu objectiu d'arribar "a més gent que mai".