MÉS DE 10 ANYS DE LITIGI

El Suprem dels EUA avala el projecte de digitalització de llibres de Google

Rebutja que violi les lleis de drets d'autor, tal com defensa el sindicat d'autors del país

El Suprem dels EUA avala el projecte de digitalització de llibres de Google

ERIC GAILLARD (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha avalat aquest dilluns el projecte de Google per digitalitzar milions de llibres al rebutjar que violi les lleis de drets d'autor, com afirma el Sindicat d'Autors del país.

Aquesta decisió de la màxima instància judicial posa fi a més d'una dècada de litigi i suposa una gran victòria per al gegant tecnològic i el seu projecte de digitalització de llibres Google Books.

"Revisió denegada", han dictaminat els jutges del Tribunal Suprem en una breu notificació, amb què han deixat vigent una sentència de l'octubre del 2015 del Tribunal d'Apel·lacions del segon districte de Nova York a favor del projecte del gegant tecnològic.

BENEFICIS I DRETS D'AUTOR

El Sindicat d'Autors dels EUA, l'organització amb més escriptors, va demanar el desembre del 2015 al Suprem que avalués el cas perquè Google els priva de beneficis i a més viola "de manera clara i descarada" la llei de drets d'autor, segons argumenten en documents presentats al tribunal.

El portal de Google Books ofereix informació bàsica, com l'autor, l'editorial i la data de publicació d'un llibre, però a més inclou en alguns casos enllaços a pàgines webs en què els internautes poden adquirir el llibre o, en cas que no estigui protegit per drets d'autor, el poden llegir o descarregar.

FAMOSOS A LA CONTRA

La petició al Tribunal Suprem del Sindicat d'Autors va comptar amb el suport de prominents autors, com el premi Nobel de literatura J. M. Coetzee, la novel·lista canadenca Margaret Atwood, la periodista nord-americana Diane McWhorter i Stephen Sondheim, el llegendari autor de la música d''Into the woods'.

Els autors van demandar el gegant tecnològic el 2005, un any després del llançament del projecte de Google Books.

El 2013, el tribunal del Districte Est de Nova York va rebutjar la demanda, fet que va provocar que els artistes recorressin al Tribunal d'Apel·lacions del segon districte de Nova York, que va rebutjar la demanda i els va fer demanar auxili finalment al Tribunal Suprem.

"PROJECTE TRANSFORMADOR"

Google, amb seu a Mountain View (Califòrnia), va expressar en un comunicat la seva satisfacció amb la decisió de l'alt tribunal que, sota el seu punt de vista, conclou que "Google Books és un projecte transformador i compatible amb els drets d'autor".

"El producte actua com un catàleg de fitxes en l'era digital, que ofereix a la gent una nova manera de trobar i comprar llibres, mentre que al mateix temps avancen els interessos dels autors", afegeix el comunicat.

En canvi, la presidenta del Sindicat d'Autors, Roxana Robinson, ha considerat en un comunicat que la decisió de l'alt tribunal suposa una "pèrdua colossal" per al món dels autors.

Notícies relacionades

"La negativa a revisar el cas és una prova més que assistim a una vasta redistribució de la riquesa del sector creatiu al sector tecnològic, no només amb els llibres, sinó en tot l'espectre de les arts", reflexiona Robinson, una novel·lista nord-americana.

20 MILIONS DE LLIBRES DES DEL 2004

Google ha digitalitzat més de 20 milions de llibres des del 2004, quan va arribar a un acord amb diverses biblioteques per digitalitzar les seves col·leccions, segons documents del tribunal.