experiència personal

Un pare grava un vídeo contra la ignorància sobre la síndrome de Down

Un home canadenc amb un fill amb aquest trastorn genètic explica aquesta anomalia congènita

El clip ja acumula més d'un milió de visualitzacions

El pare de Turner (síndrome de Down) explica com li ha fallat.

1
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Robb Scott és una d'aquestes persones anònimes que un dia internet converteix en símbols efímers, icona d'una lluita eterna contra la ignorància sobre la síndrome de Down. L'home, un il·lustrador canadenc de 41 anys, s'ha convertit en una celebritat després que el 20 de febrer gravés un vídeo en què explica què és aquesta anomalia congènita -una còpia extra del cromosoma 21, fet que causa problemes en la forma en què es desenvolupen el cos i el cervell-. "És el millor que m'ha passat a la vida", resumeix. Robb té un fill amb aquest trastorn genèticTurner, de 5 anys.

El vídeo el va gravar després d'observar una escena protagonitzada per un pare i els seus fills en un videoclub que el va regirar per dins. Un dels nens, tafanejant entre els films de la botiga, va escollir una pel·lícula protagonitzada per un home amb síndrome de Down. El nen, després de llegir la sinopsi del film a la caràtula del devedé, va preguntar al seu pare: "¿Què és la síndrome de Down?". "Una malaltia de no saber res", li va contestar el seu progenitor. Robb no va reaccionar tot i que una veu al cap l'empenyia a fer-ho. "I no ho vaig fer", lamenta. "Vaig deixar que la ignorància creixés en una nova generació. I li vaig fallar al meu fill", afegeix, abatut. 

Notícies relacionades

"No és una malaltia. Ni tan sols una discapacitat", va pensar Robb al videoclub, però es va bloquejar, necessitava rectificar i va gravar un missatge que ja han vist més d'un milió de persones a la seva pàgina de Facebook. Per al canadenc l'experiència de conviure amb un fill amb aquesta anomalia congènita és "una de les coses més boniques que m'han passat a la vida". "És divertit, brillant, fascinant, amable, amorós...", explica, emocionat.  

GRANS PROFESSORS

"Les persones amb síndrome de Down són grans professors", sentencia Robb contra el desconeixement. "Les persones són professors i alumnes, les dues coses. Tenim l'habilitat d'ensenyar i d'aprendre coses. Un home educat no té moltes més coses a ensenyar que el meu fill, tenen coses diferents per ensenyar, però no més coses. El seu coneixement no és més valuós", conclou el vídeo, pel qual no deixa de rebre felicitacions. La família Scott tornarà al videoclub.