Una França letal acaba amb el somni d'Islàndia

L'amfitriona escombra els víkings en una brillant primera part i dijous s'enfrontarà a Alemanya

jmexposito34562193 france s forward antoine griezmann s  r  shoe is kissed by f160703230348

jmexposito34562193 france s forward antoine griezmann s r shoe is kissed by f160703230348 / FRANCISCO LEONG

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Islàndia es va despertar de sobte del meravellós somni que va començar el 14 de juny contra la Portugal de Cristiano Ronaldo. Ningú es podria imaginar aquell dia que el país amb menys habitants (332.000) de la història dels Mundials Eurocopes estaria jugant els quarts contra França a Saint-Denis. Es va guanyar aquest dret amb orgull, futbol i cor, però va topar amb l’evidència davant un amfitrió aclaparador (5-2) que jugarà ara contra Alemanya, la campiona del món, un rival a la seva altura.

El nou blaugrana Umtiti va tenir un plàcid debut a la selecció. Tan tranquil com la resta dels bleus, que es van prendre molt seriosament el duel contra la debutant. Per primera vegada des que va començar el torneig, es va veure una França sòlida i motivada des del primer minut. És evident que l’oponent també compta, però Albània Romania tampoc eren precisament potències i l’amfitrió va patir contra elles.

El país amb més volcans que jugadors professionals no va entrar en erupció al camp. Se’n va anar a dormir abans d’hora contra una França desbocada. Els gals no es podien permetre en el seu torneig l’ofensa de caure contra els víkings. La golejada, però, no entela la fantàstica travessia d’un grup de col·legues, amb un porter director de cine, un tècnic dentista i un capità format en l’handbol. L’Eurocopa 2016 sempre serà recordada per la il·lusió d’un grup d’irreductibles que van ser capaços d’eliminar a vuitens Anglaterra

LA SELECCIÓ DE TOTS

Més de 20.000 islandesos van omplir els carrers de París. Un 7% del país es va desplaçar a França per viure de prop un esdeveniment històric. Sabien que l’aventura probablement s’acabaria a Saint-Denis. Havien de disfrutar del moment i van omplir la capital francesa amb els seus colors blaus, els seus càntics i un bon rotllo que els ha portat a ser admirats a tot arreu. Islàndia és des d’aquest any la selecció de tothom.

Però França no pot fer concessions. Vol repetir els triomfs del 1984 i el 1998, quan va acollir l’Eurocopa i el Mundial a la seva terra. Té opcions per aconseguir-ho, amb una combinació temible de físic i talent. Arribarà més fresca i sense baixes al seu duel amb Alemanya, que no comptarà dijous amb Hummels, Khedira i Mario Gómez. La batalla amb Itàlia va passar factura, mentre que els bleus van disfrutar d’una nit tranquil·la contra una Islàndia desarborada.

El torneig se li va fer massa llarg a Islàndia, que va repetir alineació per cinquena vegada consecutiva, cosa que no havia passat mai en la història de l’Eurocopa. Els herois, que van ser escombrats pel vigor francès, van arribar al partit fososDidier Deschamps va optar per un 4-2-3-1, amb Sissoko a la dreta, Pogba de pivot i Griezmann a la mitjapunta. Pot ser que amb el retorn de Kanté, sancionat ahir, torni al 4-3-3 contra una Alemanya que exigirà més desgast.

COMIAT DE GUDJOHNSEN

Va durar molt poc la resistència dels nòrdics, que es van veure superats per l’allau local. Als 20 minuts ja perdien 2-0 amb els gols de Giroud, de xut creuat, i Pogba, que, com un cicló, va rematar de cap un córner. Un perillós servei de banda marca de la casa de Gunnarsson va ser el primer fet ressenyable d’Islàndia, que no va poder fer res per frenar els francesos. La parella d’or, Payet i Griezmann, va completar el pòquer francès abans del descans. 

Notícies relacionades

Sigthórsson va donar una alegria als animosos víkings amb un gol tot just començar la segona part. Giroud va repetir diana abans de ser substituït per Gignac. Deschamps també va reservar Koscielny i França s’ho va prendre amb més calma. 

Els víkings es van animar amb l’entrada de Gudjohnsen, seguida pel segon gol islandès. L’exblaugrana, de 37 anys, va jugar els seus últims minuts amb la selecció. L’admirable Islàndia, que avui celebrarà una barbacoa al seu lloc de concentració abans de posar rumb a Reykjavik, va lluitar fins al final. A casa els espera una rebuda a l’altura de la seva gesta. 

França, 5; Islàndia, 2

GOLS: 1-0 (m. 12), Giroud; 2-0 (m. 20), Pogba; 3-0 (m. 43), Payet; 4-0 (m. 45), Griezmann; 4-1 (m. 56), Sigthorsson; 5-1 (m. 58), Giroud; 5-2 (m. 84), B. Bjarnason.