Els tres favorits per succeir Del Bosque

Caparrós és l'opció que més s'allunya del model actual mentre que Lopetegui i Jémez representen un estil més continuista

marcosl34484549 spain s coach vicente del bosque looks on from the bench dur160628180446

marcosl34484549 spain s coach vicente del bosque looks on from the bench dur160628180446 / MARTIN BUREAU

3
Es llegeix en minuts
MARCOS LÓPEZ / SAINT MARTÍN DE RÉ (enviat especial)

Malgrat que el seu futur es manté en l'aire, pendent de la decisió personal que hagi pres i de la seva trobada amb Ángel Maria Villar, l'etapa de Del Bosque en la selecció sembla haver arribat al final. El cicle gloriós d'Espanya s'ha tancat i es dóna per fet que el tècnic deixarà la banqueta. Ara mateix, aquests són els grans candidats a succeir-lo.  

JOAQUÍN CAPARRÓS

Un tècnic clarament allunyat del model actual 

No hi ha dia que el seu nom no hagi aparegut vinculat a la selecció. I no és d'ara. És un vell candidat al lloc més desitjat per qualsevol entrenador, al marge, clar del Madrid, el Barça o l'Atlètic, els tres grans clubs de la Lliga. Caparrós encarna el model més allunyat de la idea que ha defensat Espanya des que Luis va pilotar la revolució. Als equips de Caparrós, que no entrena des del gener del 2015, se'ls reconeix sempre per un toc febril, veloç, apassionadament bel·licós, convertint cada pilota en una qüestió de vida o mort. Com ell mateix recalca a la seva web oficial, «darrere de cada punt, victòria o èxit està l'entrega, l'anàlisi, el talent i una forta mentalitat col·lectiva».

Amb 60 anys, la història de Caparrós arrenca al Recreativo de Huelva, passa pel Vila-real i es fa transcendent durant cinc anys al Sevilla. Deportivo, Athletic de Bilbao, Neuchatel Xamax (Suïssa), Mallorca i Granada reflecteixen el to aventurer que ha tingut el tècnic d'Utrera, capaç de fusionar diferents cultures. Sempre sota una cosa innegociable: suor i entrega. Així són els equips de Caparrós, entregat, com ell mateix explica, a «l'ètica del treball, la voluntat, la constància i la transparència».

JULEN LOPETEGUI

La via més continuista arribaria des de baix

L'extècnic del Porto, aquest va ser el seu últim treball abans de ser acomiadat, coneix la ciutat esportiva de Las Rozas, on treballa la selecció, com si fos casa seva. L'avala el seu treball en les categories inferiors, cosa que li va permetre fer lligams de diàleg amb Del Bosque, i per això és un dels favorits de Villar. Va dirigir dues categories inferiors de la selecció, la sub-19 en la 2010-12 i després va assumir la direcció de la sub 20 i també de la sub-21 després dels Jocs Olímpics de Londres (2012-2014) abans de marxar a Portugal. Lopetegui, exporter del Barça, entre altres clubs, representa, per tant, la via més continuista. No únicament perquè coneix els futbolistes que va tenir quan eren joves sinó perquè la seva manera d'interpretar el futbol està molt més pròxima a Del Bosque i Luis que altres candidats.

Als seus 49 anys, i després de ser destituït del Porto el mes de gener passat, Lopetegui sent que ha fet el camí adequat per seure's a dirigir la selecció absoluta. Va debutar al Rayo (2003-04), va dirigir després el Castella (08-09) abans d'iniciar la seva formació en les categories inferiors de la selecció, coincidint, precisament, amb l'arribada de Del Bosque a l'absoluta. No hi ha potser millor aval que el de Vicente. 

PACO JÉMEZ

El romàntic per defensar amb vehemència l'estil

Notícies relacionades

El seu Rayo era una obra d'autor. Admirada per l'escassetat de recursos que no impedia, no obstant, disfrutar d'un futbol atractiu i captivador. El Rayo, un equip de barri, desprenia una aroma de club gran, amb una identitat definida i, sobretot, un joc valent i atrevit. A vegades, fregava la temeritat. Però això no desanimava Paco Jémez, rude central en la seva època de jugador, convertit ara en tècnic romàntic, que premia mimar la pilota, per sobre de qualsevol altra consideració tàctica. Però la seva aventura a Vallecas va acabar de mala manera amb el Rayo a Segona Divisió i ell, després de tenir vàries ofertes, inicia un nou projecte a Granada.

Als seus 46 anys, i amb els recursos econòmics que mai va tenir al Rayo, Jémez està establint les bases de la seva nova aventura granadina. Però si la selecció el crida és capaç de deixar-ho tot, autoritzat com està per una clàusula d'escapament que es va deixar en el contracte que acaba de firmar amb el club andalús. Potser és Jémez un dels preferits de l'afició espanyola, encantada amb la seva proposta romàntica de jugar a futbol. Tampoc pot descartar-se l'opció de Michel, l'exjugador del Madrid, convençut ell que pot impulsar Espanya.