L'EUROCOPA DEL 2016

De Gea s'enreda i reobre el pols amb Casillas a la porteria d'Espanya

Els errors del meta del Manchester United contra Croàcia tornen a alimentar el debat. "No va ser el culpable", diu Del Bosque

rpaniagua34401686 gra645  burdeos  francia   21 06 2016   el porteo 160622174225

rpaniagua34401686 gra645 burdeos francia 21 06 2016 el porteo 160622174225 / JuanJo Martin

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Semblava que un dels grans debats de la selecció espanyola quedaria enterrat amb la titularitat de David de Gea i els dos primers triomfs de la Roja. El gran dubte de l’inici del torneig no es va dissipar fins a poc abans del debut, però la bretxa s’ha tornat a obrir. El porter del Manchester United hi va posar molt de la seva part amb un partit molt pobre davant Croàcia. Va estar malament en totes les facetes. Per dalt, per baix, amb les mans, amb els peus. No va donar seguretat i l’ombra d’Iker Casillas és molt allargada.

 Ja no és qüestió del gol de Perisic en un xut que va entrar pel seu pal i que va deixar la imatge de De Gea estirant la cama com si fos un porter d’handbol. La inquietud ve per una cosa més profunda, per aquesta sensació de desconcentració que va transmetre el nòvio d’Edurne, esquitxat per una escàndol sexual. Es va quedar a la caixa més d’una vegada, començant pel gol de Kalinic, i no va imposar cap autoritat. Amb 1,92 metres ha de ser l’amo i senyor de la seva zona.

¿Injustícia de Don Vicente?

Queden quatre dies per al duel de vuitens davant Itàlia a París i no es descarta un canvi de porter, tot i que sembla més probable que segueixi De Gea. Vicente del Bosque va intentar exculpar-lo de qualsevol responsabilitat. «No va ser el culpable dels gols. El segon va ser un contraatac i en el primer el van afusellar de prop. No va tenir gaire feina», va dir el tècnic, que va preferir repartir els cops. «No hem de carregar les tintes sobre ningú especialment. Hem perdut tots, som culpables tots». Iker aguanta sense retrets la seva suplència i no causarà un tsunami a l’estil Pedro, però esperava jugar davant els croats. 

Els grans defensors de Casillas es veuen ara carregats de raons per reclamar el retorn del veterà porter. De fet, consideren que Del Bosque no va ser just en el tercer partit. Amb la classificació assegurada, consideraven que el porter del Porto hauria d’haver jugat en la seva cinquena convocatòria per a una Eurocopa.

Notícies relacionades

El seleccionador, conscient de la importància del xoc per aplanar el camí, va optar pel mateix onze per tercer partit consecutiu, cosa que no feia des del 2010. Era raonable, però els jugadors no van respondre i el salmantí torna a estar en la picota, amb la porteria com a primer punt calent. Els gols croats van liquidar la ratxa de set partits amb la porteria a zero en fases finals de l’Eurocopa, des de l’empat inicial del 2012 (1-1), precisament davant Itàlia, el pròxim adversari.

El billar de Rakitic 

Des d’aquell duel, Espanya havia tancat amb clau davant Irlanda, Croàcia, França, Portugal, Itàlia, República Txeca i Turquia. Kalinic va deixar la marca d’imbatibilitat en 733 minuts. Abans va estar a punt d’aconseguir-ho Rakitic amb una vaselina que va topar contra  al travesser i el pal. Un xut com una jugada de billar després d’un error de De Gea. Va ser l’avís d’una tempesta que va acabar amb la calma.