L'EUROCOPA DEL 2016

Turquia se salta el Ramadà

Els jugadors otomans recuperaran els dies de dejuni després del torneig, igual que els musulmans d'altres seleccions

rpaniagua34288341 turkey s coach fatih terim addresses his players d160616120802

rpaniagua34288341 turkey s coach fatih terim addresses his players d160616120802 / BULENT KILIC

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Si complissin al peu de la lletra amb la seva religió, els 23 futbolistes de la selecció turca estarien ara en ple Ramadà, el mes de dejuni islàmic que aquest any es desenvolupa del 6 de juny al 6 juliol. Durant aquest període, els musulmans s’han d’abstenir de menjar, beure, fumar i mantenir relacions sexuals des de l’alba fins a la posta de sol. Però en un torneig tan exigent com l’Eurocopa és complicat seguir aquesta rutina. El Ramadà no afectarà Turquia abans d’enfrontar-se avui amb Espanya. Tots els jugadors mengen i beuen amb normalitat.

El novè mes del calendari musulmà coincideix gairebé de ple amb la cita de França, cosa que podria suposar una alteració important en la preparació dels equips. Es tracta d’una qüestió molt personal de la qual no es vol parlar gaire, però es pot dir que el 90% de musulmans del torneig no compleixen amb el Ramadà.

Els turcs tenen permís per saltar-se la norma i recuperaran més endavant els dies no dejunats, com recull l’Alcorà, el llibre sagrat que preveu també excepcions per als malalts, persones grans, embarassades i viatgers.

«És un tema de cap, si pots aguantar o no. Si ho fas amb ganes, sabent que és una cosa sana, lo aconsegueixes. Jo no penso menjar ni beure en tot el dia, he de continuar perdent quilos», diu fent broma el marroquí Achraf Ben Ayad, enviat especial del Bein Sport a l’Eurocopa. Hi ha jornades en què sopa a la una de la matinada i no torna a menjar fins a les 22.00 hores.

En el cas dels jugadors la preparació exigeix una nutrició correcta que eviti el cansament i minimitzi el risc de lesions. La selecció turca és l’única amb ple musulmà en el torneig, però treballa com la resta. Mengen i s’hidraten sense alteracions. «Jo sóc musulmà i generalment faig el Ramadà, però hi ha ocasions en què no es pot ser gaire estricte, com passa a l’Eurocopa. Ho recupero després», va assegurar el blaugrana Arda Turan. Passa el mateix en altres concentracions, com la d’Alemanya, amb Özil, Khedira, Can i Mustafi; la de Bèlgica (Dembelé i Fellaini); la de Suïssa (Shaquiri) o la francesa (Pogba, Sissoko, Kanté i Sagna). Deschamps va convèncer els seus futbolistes per cuidar al màxim l’alimentació i evitar el dejuni.

Les oracions de Pogba

El pelegrinatge d’Özil a la Meca, amb un vestit inconfusible, va ser molt comentat a les xarxes socials. «Una Eurocopa exigeix molt. Tenim partits i entrenaments molt forts. És impossible dejunar per a mi. No es pot compatibilitzar», diu el mitjapunta alemany d’origen turc. «Necesitem menjar i beure per donar el 100% amb la nostra selecció», afegeix Khedira, d’arrels tunisianes. 

Notícies relacionades

Pogba va penjar la setmana passada al seu Instagram una foto fent un donatiu en una sala d’oracions. «Desitjo un bon Ramadà a tots els meus germans i germanes, que Déu perdoni els nostres pecats i accepti les nostres pregàries. No odieu el proïsme», va escriure el centrecampista francoguineà.

A Albània hi ha llibertat d’elecció, però la majoria no segueix el dejuni. Altres cops, la religió sí que ha afectat les seleccions, com en l’últim Mundial del Brasil. Algèria no va regatejar el Ramadà i va obligar el seleccionador Halilhodzic a canviar els seus plans de treball.