JOCS OLÍMPICS D'HIVERN

Queralt Castellet es queda sense medalla en els seus quarts Jocs

La 'rider' de Sabadell acaba setena a la final de migtub guanyada per la nord-americana de 17 anys Chloe Kim

jcarmengol42044968 bongpyeong myeon  korea  republic of   13 02 2018   queralt 180213025625

jcarmengol42044968 bongpyeong myeon korea republic of 13 02 2018 queralt 180213025625 / FAZRY ISMAIL

2
Joan Carles Armengol

Queralt Castellet se n'anirà amb les mans buides dels seus quarts Jocs Olímpics. La rider de Sabadell ha intentat als seus 28 anys rescabalar-se dels seus disgustos olímpics anteriors a la final de migtub de Pyeongchang, però la seva determinació no li ha bastat per aconseguir un lloc al podi i donar a l'esport blanc espanyol la tercera medalla olímpica, després de l'or de Paquito Fernández Ochoa en eslàlom a Sapporo 1972 i del bronze de la seva germana Blanca, també en eslàlom, a Albertville-92, fa 26 anys.

Castellet, que dilluns a la matinada s'havia classificat còmodament per a la final de 12 dones amb un cinquè lloc i una puntuació de 71.50, no ha estat a les tres rondes finals a la mateixa altura i ha acabat setena, amb puntuacions successives en les tres baixades de 59.75, 67.75 i 43.75. Insuficients per acostar-se a les millors, que han sigut la nord-americana de 17 anys, de pares coreans, Chloe Kim (98.25), la xinesa Liu Jiayu (89.75) i la també nord-americà Arielle Gold (85.75).

Queralt Castellet venia de guanyar-les a totes a la prova de la Copa del Món de Snowmass (Colorado), que va conquistar fa justament un mes amb 91.50 punts. Però aquest dimarts, l'exgimnasta vallesana no ha sigut capaç de desenvolupar tot el seu potencial en cap de les tres rondes, malgrat intentar forçar amb els seus millors trucs, especialment un frontside 1080frontside (tres voltes sobre si mateixa) que ha planxat a la segona baixada. Però a l'intentar el mateix a la tercera -la que havia fet més bé fins a aquell moment-, s'ha quedat als talons i ha patit una caiguda que l'ha penalitzat definitivament. A la surfista de neu catalana li ha faltat, en general, altura i amplitud en els salts, els girs i les piruetes al migtub de Phoenix Park, de 180 metres de llarg, 21 d'ample i 7 de profunditat, amb un pendent del 18%.

La surfista de neu catalana era la primera de les esperances espanyoles de medalla a Pyeongchang. Ara només queden, per acabar amb aquest parèntesi de 26 anys sense podis, Lucas Eguibar en snowboard cross i Javier Fernández, el doble campió mundial, en patinatge artístic.

Castellet va ser la 26a en els seus primers Jocs, als 16 anys a Torí 2006. Després, a Vancouver 2010 una caiguda en l'escalfament la va enviar a l'hospital i li va impedir participar en la final, per a la qual s'havia classificat tercera. A Sotxi 2014 va acabar 11a després de ser segona a la qualificació. Així que aquest dimarts ha aconseguit el seu primer diploma olímpic (vuit primers), però lluny de la seva ambició de guanyar per fi un metall olímpic, a afegir a 10 podis en Copa del Món i una plata als Mundials del 2015 a Kreischberg (Àustria).