LA CRISI BLANCA

El Madrid es descontrola

Zinedine Zidane surt molt tocat del clàssic pel seu plantejament conservador després de guanyar cinc títols el 2017

La tensió creix al club madridista davant l'amenaça del PSG a la Champions

undefined41404797 soccer football   la liga santander   real madrid vs fc barc171224170156

undefined41404797 soccer football la liga santander real madrid vs fc barc171224170156 / PAUL HANNA

3
Es llegeix en minuts
Carlos F. Marcote

El Reial Madrid va perdre la seva última final de l’any en l’últim partit del 2017 i tot se li ha desmuntat. Malgrat portar a la motxilla un doblet històric de Lliga i Champions, les supercopes espanyola i europea i el recent Mundial de Clubs, tot està ara en entredit a causa de la sagnant golejada rebuda del Barcelona al Bernabéu. Començant per Zinedine Zidane, objecte, com va avançar ell mateix, de ferotges crítiques des de tots els angles del madridisme per no rebre el Barça en el partit clau per seguir enganxat a la Lliga amb un plantejament corresponent a la condició de número u del seu equip. La poca personalitat tàctica del tècnic francès el va portar a optar per un pla garrepa que va acabar  fallant per la seva mateixa base.

Un moviment descontrolat i suïcida de Mateo Kovacic per seguir al peu de la lletra la consigna del seu entrenador d’enganxar-se definitivament a la gepa de Messi al segon temps va obrir al conjunt blaugrana el camí per fer-se amb un triomf incontestable, que ha esquerdat els fonaments del projecte liderat pel tècnic francès i que pot fer canviar de direcció els plans de Florentino Pérez.

De tornar a presumir fa cinc dies de presidir el millor equip i comptar amb el millor entrenador del món, el dirigent blanc es qüestiona ara mateix la idoneïtat de tancar per fi la renovació pactada amb Zidane. I més amb l’amenaça del PSG en els vuitens de final de la Champions al mes de febrer.

Un camí problemàtic

Com en els vells temps, encara que no tan llunyans, el Madrid torna a quedar exposat a haver d’agafar-se desesperadament a la Lliga de Campions per salvar una temporada que s’ha esguerrat molt abans del que els blancs podien esperar. El paraigua de la Copa del Rei no donarà per a gran cosa, en l’hipotètic cas de guanyar-la, tenint en compte la magnitud del desastre que comportaria arribar a la primavera sense possibilitats en les dues grans competicions. Després de firmar el millor any de la seva història, amb cinc títols, l’escarapel·la que els distingeix com a campions d’Europa i del món va quedar greument deslluïda per la rebolcada que li va clavar el Barcelona aquest dissabte a l’hora del vermut i això pot marcar tota la temporada.

Kovacic frena amb una falta Messi / JUAN MANUEL PRATS

L’aposta de Zidane per Kovacic, amb el record positiu del paper rellevant del croat a la Supercopa d’Espanya a l’hora d’esborrar Messi, va significar el sacrifici d’Isco, el jugador madridista amb més participacions en partits de Lliga (15), encara que amb menys minuts fins dissabte que Ramos, Kroos i Casemiro. Al marge de la seva decisiva aportació en el gran final de la campanya passada i en els millors moments d’aquesta, encara que no hi falta qui recorda que la seva figura es va diluir de forma alarmant  en les derrotes a la Lliga contra el Betis i el Girona, així com en els matxs contra el Tottenham en la fase de grups de la Champions que van abocar el Madrid a quedar relegat al segon lloc.

Relegació d'Isco

No es penedeix absolutament de res, va assegurar Zidane, encara que no deixarà de donar voltes al cap al fet que si Kovacic va ser important per doblegar el Barça a la Supercopa, no ho va ser menys Isco, titular en el partit d’anada, en què pràcticament va quedar adjudicat el títol. Ara Isco rumia les raons per les quals no va jugar ni un minut en aquest clàssic.

Benzema intenta superar Busquets. / JUAN MANUEL PRATS

Notícies relacionades

Amb dos gols a la Lliga Benzema va arribar  al matx contra el Barça i amb els mateixos es va acomiadar entre xiulets per deixar el seu lloc a un defensa, Nacho, arran de l’expulsió de Carvajal. La defensa incondicional que de la seva figura fan una vegada i una altra tant Zidane com Florentino Pérez no fa més que exasperar l’actitud de la majoria dels aficionats en contra del davanter francès, a qui ja no esperen. Al Madrid li pesa cada dia més el desencert de Karim i el fet addicional que estigui sol a la davantera blanca. Mayoral no compta per gairebé res i Morata i Mariano triomfen al Chelsea i el Lió, respectivament, sense que ningú s’expliqui com se’ls va deixar escapar tots dos a l’estiu.

Ara les urgències per reforçar l’atac en aquest mercat d’hivern  s’han desfermat. Les opcions low cost són molt reduïdes i Florentino Pérez haurà de gastar-se el que no s’ha gastat durant els dos últims estius si vol incorporar jugadors com Icardi (Inter) o Fekir (Lió). L’opció Kane (Tottenham) queda per més endavant.