TRENCANT BARRERES

Pascal Erlachner, àrbitre de la lliga suïssa: "Sí, soc gai, ¿i què?"

El col·legiat ha sortit de l'armari públicament perquè l'homosexualitat deixi de ser un tema tabú

zentauroepp41299174 arbitro pascal erlachner es gay homosexual y abandona el fut171213120330

zentauroepp41299174 arbitro pascal erlachner es gay homosexual y abandona el fut171213120330

2
Es llegeix en minuts

L'homosexualitat sempre ha sigut un tema tabú en el  món de l'esport. De fet, són pocs els esportistes que surten de l'armari, i la majoria dels que coneixem ho han fet a l'acabar la seva carrera professional. Tot i l'avanç de la societat en l'acceptació de la diversitat sexual, als esportistes els costa fer pública la seva homosexualitat. Més encara en l'esport rei, el futbol. Per això, el suís Pascal Erlachner, àrbitre de la màxima categoria del seu país, ha volgut fer un pas endavant i ha explicat al món de l'esport que és gai.

Ho ha fet en una entrevista concedida al diari Blick, que ha titulat la seva última edició amb les paraules del col·legiat: "Sí, soc gai. ¿I què?". Així encapçalava el rotatiu una entrevista que ha sacsejat el món del futbol i el col·lectiu LGTB, que veu en les paraules d'Erlachner un avanç important per a la visibilitat dels homosexuals en l'esport.

Tema tabú

Perquè el suís no només ha sortit de l'armari públicament sinó que ho ha fet amb la intenció de ser un referent en la lluita per la igualtat. Vol acabar amb un tema tabú. "Espero que la meva sortida de l'armari contribueixi a estimular el debat públic. Si no parles d'una cosa, s'estanca. I l'estancament significa regressió", ha explicat mentre assegurava que espera que aviat ser gai es converteixi en una cosa totalment natural, com ho és en el seu entorn. "Per a mi i per al meu entorn, la meva homosexualitat és una cosa normal. Em trobo fort, tinc una estupenda relació, una gran família. Em sento molt còmode arbitrant i tinc grans companys. A la gent a qui li agrado, li agrado com soc. Ara em sento amb prou confiança", ha assegurat.

"Espero que la meva sortida de l'armari contribueixi a estimular el debat públic sobre l'homosexualitat."

Sap que la seva història no és habitual. Que normalment els esportistes i àrbitres homosexuals prefereixen callar pel que pugui passar. Per por. "Els futbolistes gais potser temen la reacció d'altres jugadors, dels aficionats de l'estadi, dels comentaris a les notícies. Tenen por que l'entrenador els margini. Tenen por que la seva sortida de l'armari pugui suposar el final de les seves carreres". I això és precisament el que l'ha motivat a fer pública la seva homosexualitat. Perquè Erlachner, de 37 anys, en fa 7 que arbitra, però abans va ser jugador i coneix perfectament el món del futbol.

Un abans i un després

Notícies relacionades

El col·legiat ha assegurat que sap que no totes les reaccions seran positives perquè molts al·legaran que la sexualitat és un tema privat. No obstant, ell ho té clar. El seu cas ha de ser un exemple perquè "encara hi ha moltes persones que pateixen encobrint la seva homosexualitat. Especialment en el futbol". Per això ha assegurat que "només que la meva experiència serveixi per ajudar un jugador o un altre àrbitre, ja em considero recompensat".

De moment, les reaccions a l'anunci d'Erlachner han sigut positives, tant en la premsa local i internacional com al carrer. Luigi Ponte, president dels àrbitres suïssos, ha qualificat la seva decisió de "pas valent" i ha assegurat que se sent orgullós del seu company.