CONTROVERTIDA DECISIÓ OLÍMPICA

El COI castiga Rússia sense Jocs Olímpics d'Hivern

Alguns esportistes 'nets' de dopatge podran participar sota bandera olímpica i estrictes condicions

jcarmengol41199642 a woman holds a russian flag in front of the olympic rings l171205191031

jcarmengol41199642 a woman holds a russian flag in front of the olympic rings l171205191031 / JEAN-CHRISTOPHE BOTT

1
Es llegeix en minuts

Ja és definitiu. Rússia no podrà competir com a país en els pròxims Jocs Olímpics d'Hivern, que se celebraran a Pyongchang (Corea del Sud) del 9 al 25 de febrer pròxims, si bé alguns esportistes considerat 'nets' de dopatge podran participar sota la bandera olímpica i seguint estrictes condicions.

El comitè executiu del Comitè Olímpic Internacional (COI) ha pres aquest dimarts a Lausana una de les seves decisions més difícils i controvertides. Rússia, que en alguns esports, com l'atletisme, ja va estar absent dels Jocs de Rio 2016, no podrà presentar equip a Pyongchang, com a càstig pels seus reiterats casos de violació de les regles antidopatge, que alcanzaron el seu zenit entre el 2011 i el 2015, quan el informe McLaren fet públic el 2016 va revelar una trama organitzada de dopatge sistemàtic.

Notícies relacionades

Als Jocs d'Hivern de casa, a Sotxi 2014, Rússia va liderar el rànquing, amb 33 medalles, però les investigacions posteriors va fer que en perdés 11, incloses quatre medalles d'or, deixant el liderat a Noruega. Es va demostrar que el laboratori antidopatge de Sotxi havia institucionalitzat els canvis de mostres d'orina que podien donar positiu per altres de netes.

Aquest dopatge institucionalitzat, que el Kremlin sempre ha negat, ha sigut l'argument perquè el COI hagi exclòs l'equip rus, com a tal, dels pròxims Jocs. L'organisme olímpic també ha decidit suspendre com a membre Aleksandr Júkov, president del Comitè Olímpic Rus, i expulsar de per vida del món olímpic el viceprimer ministre rus, Vitali Mutkó, que havia sigut molt temps responsable de l'esport rus.