CONVULSIÓ A TÒQUIO

Esclata l'escàndol amb el sumo al Japó

Harumafuji, lluitador mongol i gran estrella d'aquest esport, està acusat d'haver-li fracturat el cap a un altre combatent en un bar de la capital japonesa

Esclata l'escàndol amb el sumo al Japó

KYODO (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

La Policia japonesa interroga aquest divendres el lluitador de sumo mongol Harumafuji per la seva suposada agressió a un altre combatent de menys rang a qui hauria fracturat el crani amb una ampolla o amb un cop fort, un incident que ha escandalitzat el Japó. L'interrogatori és de caràcter voluntari i es porta a terme a Tòquio, després que els agents policials ja va prendre declaració a la víctima, el també mongol Takanoiwa, segons ha informat l'agència japonesa Kyodo.

Harumafuji, a l'esquerra en una imatge del 2016. / AP

Harumafuji, considerat un dels millors combatents d'aquest esport d'aura sagrada, hauria atacat Takanoiwa, de 27 anys, amb una ampolla de cervesa o bé donant-li un cop de puny al cap el 25 d'octubre, quan eren en un restaurant a Tottori (est del Japó).

Fractura cranial

Aquestes ferides li haurien causat a Takanoiwa una contusió i una fractura cranial i el van portar a estar quatre dies ingressat a l'hospital i a retirar-se de la competició al Gran Torneig de sumo de Kyushu.

No obstant, Harumafuji es va defensar d'aquestes acusacions i el lluitador mongol Hakuho, que també va presenciar l'incident, va afirmar aquest dijous que "l'acusació era inexacta".

L'incident, que va sortir a la llum a principis de setmana, s'ha convertit en tot un escàndol mediàtic al Japó, i ha compromès la reputació d'aquest antic esport, que ja s'havia vist esquitxat per casos de corrupció, violència i drogues.

Intervé el ministre

El ministre nipó d'Esports, Yoshimasa Hayashi, ha qualificat el succés "d'extremadament lamentable" i ha demanat a l'Associació Nacional de Sumo en una roda de premsa que aclareixi els fets "com més aviat millor".

Notícies relacionades

Harumafuji s'ha retirat temporalment de la competició arran d'aquest incident, que investiguen tant les autoritats com l'associació de sumo, i podria ser sancionat en cas que es demostri que és culpable.

En el sumo es barregen competició amb ritus tradicionals i religiosos sintoistes, dels quals els lluitadors són vistos com a guardians, i per això se'ls exigeix una fèrria disciplina i un codi de conducta exemplar tant dins com fora del dohyo (ring). Harumafuji, de 33 anys, va debutar el 2001 i des d'aleshores ha guanyat nou campionats, i el 2012 va ser reconegut com a yokozuna, i es va convertir en el cinquè combatent no japonès a aconseguir aquest estatus.