APROVAT L'ÚS DE LA TECNOLOGIA

El VAR arribarà a la Lliga espanyola la temporada que ve

Sánchez Arminio confirma que s'implementarà el videoarbitratge a la Lliga

rpaniagua40841880 files  this file photo taken on september 30  2017 shows ref171115160517

rpaniagua40841880 files this file photo taken on september 30 2017 shows ref171115160517 / CHRISTOF STACHE

2
Es llegeix en minuts
Antonio Merino

La tecnologia aterra definitivament al futbol espanyol per intentar impartir la justícia per la qual molts clamen. El VAR (videoarbitratge) veurà la llum la temporada que ve. D’aquesta forma, els gols fantasma, els penals dubtosos, els fores de joc o les targetes deixaran de ser un problema. La mítica moviola trontolla amb l’arribada definitiva dels mitjans tecnològics. Ha trigat, però finalment el videoarbitratge s’utilitzarà també a Espanya, l’única de les grans lligues que encara no comptava amb aquest sistema. 

Ho va anunciar Javier Tebas dimarts en els esmorzars esportius d’Europa Press i el president de LaLiga no s’acostuma a equivocar en les prediccions. Va avançar el nom del nou estadi de l’Atlètic, el Wanda Metropolitano, i també va apuntar que la renovació de Messi està firmada «si no m’enganyen». Pel que fa a la implantació del VAR va ser contundent a l’assegurar que «veurà la llum la pròxima campanya».

Logo del videoarbitratge en un partit del Dortmund al seu estadi contra el Colònia. / AFP / SASCHA SCHUERMANN

Dit i fet perquè Victoriano Sán-chez Arminio, president del Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA), va comunicar ahir a la totalitat de col·legiats i assistents de Primera Divisió que el curs que ve s’inaugurarà el VAR a la Lliga. Abans d’això, es podrà observar en el xoc de tornada de copa entre l’Atlètic i l’Elx, al Wanda. El sistema també arribarà a Segona Divisió a Espanya, però no ho farà fins a la temporada 2019-20.

Debat en altres lligues

El VAR, que va ser utilitzat per primera vegada de manera oficial al Mundial de Clubs del 2016, ja es desenvolupa en altres lligues importants com la Bundesliga o la sèrie A del calcio. A la Premier s’utilitza l’anomenat live technology, que avisa si la pilota ha traspassat la línia de porteria. La implantació del VAR ha generat polèmica en alguns casos. Un dels problemes que s’observa és el temps que es triga a decidir una acció, que no ha de superar els dos minuts, però que en molts casos s’allarga el doble de temps.    

A Alemanya la nova tecnologia ha entrat en vigor aquesta temporada, no sense generar discrepàncies. A això s’hi ha unit l’acusació a l’àrbitre Hellmut Krug d’haver variat una decisió del videoassistent en el partit entre el Wolfsburg i el Schalke, fet que ha provocat que s’ampliï a dos el nombre d’àrbitres de vídeo. També es projectaran a les pantalles dels estadis les jugades polèmiques per buscar més transparència.

La funció dels assistents

Notícies relacionades

La seqüència del VAR s’inicia amb la presència de diversos assistents en una sala on observen cada jugada polèmica. Quan aprecien alguna anomalia avisen el col·legiat a través de l’auricular. També l’àrbitre pot consultar els assistents de vídeo si té algun dubte. Després de conèixer el dictamen dels assistents de vídeo, l’àrbitre decideix si hi està d’acord. En cas contrari, recorre a la banda perquè li mostrin l’acció en una tauleta per, posteriorment, prendre una decisió definitiva.

Les jugades que són susceptibles de ser revisades són els gols, tant si arriben de manera il·legal o si la pilota no ha traspassat la línia de gol, els penals, les targetes i la confusió d’identitat a l’hora que un àrbitre pugui equivocar-se i mostrar-li una targeta a un jugador equivocat.