ENTREVISTA AMB L'EXBLAUGRANA QUE VA PATIR LA REPRESSIÓ POLICIAL

Xavi Fernández: "Els nostres fills no oblidaran mai la brutalitat policial"

L'exinternacional analitza el conflicte català en una entrevista amb EL PERIÓDICO

rpaniagua40424312 girona   girones   xavi fernandez   exjugador del bar a y ag171006163252

rpaniagua40424312 girona girones xavi fernandez exjugador del bar a y ag171006163252 / Joan Castro ICONNA

5
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Diumenge Xavi Fernández es va convertir en un dels castigats per la violència policial a Catalunya. Va anar a votar com una persona més a la seva localitat, la mateixa que la del president Puigdemont, i va acabar desallotjat per la Guàrdia Civil. Al matí tenia la intenció de votar contra la independència. Hores després, assegura que es va decantar pel sí. L’exaler blaugrana no oblidarà mai una jornada de vergonya. 

–¿Quines imatges li venen al cap al recordar l’1-O?

–El sentiment que guardo és el de la indignació, l’estat de xoc total. A Sant Julià de Ramis ningú s’ho esperava. Més que la violència física el que més mal fa és la falta de respecte, la humiliació contra els drets humans. El que vam viure quedarà per sempre al cor de la gent, els nostres fills creixeran amb aquest sentiment. No oblidaran mai aquella brutalitat policial, aquell horror. 

Xavi Fernández, desallotjat per tres efectius de la Guàrdia Civil, diumenge a Sant Julià de Ramis / TWITTER

–¿Com va començar la càrrega policial?

–Jo vaig anar a votar tan tranquil, era allà a la cua a primera hora, amb altres famílies, nanos, gent gran... Hi havia un dispositiu policial més propi de l’exèrcit que de defensar un poble. Tots sabem que són professionals i que són decisions polítiques, però hi va haver coses increïbles. Un tracte despectiu amb ganes de fer mal, de causar terror. La gent del poble es va posar amb els braços alçats, vam mostrar oposició a la nostra manera i ens van anar fent fora un per un. A mi, que soc ben gran, me’n van venir uns quants. Van vulnerar els nostres drets, van destrossar el pavelló... Gent pacífica va ser trepitjada sense miraments. El menys important era el sentit del vot, si el referèndum era legal o no...  

 

–¿Esperava una altra reacció posterior per part dels polítics?

–Sens dubte. El PP manipula directament, no està a l’altura. Són vergonyoses les seves declaracions a nivell moral. Després hi ha la passivitat del PSOE, que també és lamentable. Només opinen en clau electoralista, però la dignitat i els valors estan per damunt d’uns quants vots. La societat ha d’anar per davant de la política. Gent que no érem separatistes, que ens agrada Espanya, ens vam sentir enganyats i menystinguts. Els drets de les persones han de prevaler sobre qualsevol ideologia. M’agradaria que el PSOE fos tan valent com Podem, que no és el meu partit però són gent atrevida que posa veu al poble. 

–La intervenció del Rei tampoc va ajudar a calmar els ànims. 

–Després d’escoltar el seu missatge la preocupació ja era màxima. Es va posar al costat del Govern, només se’n va recordar d’això, res de la violència, dels ferits... Esperava més del Rei, el considero una persona preparada a nivell cultural i formatiu. 

–¿Quines solucions proposaria vostè per a aquesta situació?

–El primer que han de fer els polítics és demanar perdó i buscar un diàleg adaptant-se a la societat del segle XXI. El Govern ha demostrat una falta d’estratègia monumental. El punt de partida és posar-se al costat dels drets humans. Hi ha gent que no ens plantegem ara un sí o un no a la independència, només volem que es respectin els nostres drets. Tot i això, crec que anem a un camí sense sortida. Escoltes Albiol i sembla que hagi renunciat al poble de Catalunya. Hi ha gent que no vol anar-se’n d’Espanya, però ens n’estan fent fora. L’única possibilitat que hi veig és un canvi d’interlocutors.

–¿Ha rebut gaires suports o crítiques per canviar el vot diumenge?

–Uns s’ho prenen d’una forma i altres d’una altra. Jo, pel meu passat públic, m’he sentit en la responsabilitat de ser un altaveu de la gent. No estic en un extrem ni en un altre. Només vull debat, diàleg. El Govern central està jugant brut. La Generalitat també està fent les seves trampetes, portant a terme accions que no són molt democràtiques, però l’enemic és tan gran que ho legitima tot. Penso que la majoria d’Espanya està en contra d’aquelles imatges de la policia clavant mastegots, una altra cosa és que es digui públicament. 

 

–Abans d’instal·lar-se a Girona vostè va jugar a Lleó, Màlaga i Gran Canària. ¿Creu que aquestes reflexions cauran bé en aquells llocs?

–Castella i Lleó va ser la meva segona casa, hi vaig passar cinc anys molt bons. Crec que hi ha esperança, que es poden respectar diferents maneres de pensar. A molts espanyols se’ls trencaria el cor si marxem els catalans. S’ha de propiciar un primer esglaó de respectar els drets i després buscar una data per al referèndum. 

–¿Veuria bé que Puigdemont declarés la DUI la setmana que ve?

–Considero que seria una estratègia equivocada, un desafiament molt gran tirat endavant amb males cartes. La partida ha de continuar, hi ha molta gent al voltant d’aquesta idea. Els catalans ens sentim europeus.

 

–¿Com valora la decisió que va prendre el Barça de jugar el partit davant  del Las Palmas en plena convulsió?

–El primer error és donar la possibilitat als jugadors de tenir part de la responsabilitat. Ells són professionals i és normal que molts només vulguin jugar. Però el Barça és més que un club, és un referent a Catalunya. Es van equivocar. El poble català s’hauria emocionat fins i tot perdent la Lliga si el seu club demostra aquests valors i aquesta capacitat d’estar a prop de la gent. 

Xavi Fernández, al centre de la pista del pavelló de Fontajau de Girona. / JOAN CASTRO

–¿Què li sembla l’actitud de Piqué implicant-se en el conflicte?

–Piqué ha sigut molt valent. Diu el que sent. Per dignitat personal. Era conscient d’on es ficava i ho ha assumit, de la mateixa manera que altres opinen en sentit contrari. No passa res. Per exemple, Nadal porta la bandera d’Espanya pel món i no deixes d’emocionar-te amb ell. L’únic que volem és construir un nou país en pau amb l’1-O en el record. 

"Piqué ha sigut molt valent. Diu el que sent. Per dignitat personal. Era conscient d'on es ficava i ho ha assumit, igual que altres opinen en sentit contrari" 

Notícies relacionades

–Vostè és el director general de l’Uni Girona. ¿Creu que pot afectar l’equip aquest panorama en els seus desplaçaments?

–Som dels clubs punters de la Lliga femenina i aquesta convulsió no ens ajudarà, però volem estar al costat de la gent. Vam ser dels primers a mullar-nos. Solo esperem una rivalitat esportiva. Demà, diumenge, tindrem una prova a Salamanca, però crec en la intel·ligència dels pobles. Tampoc anem proclamant la independència per Espanya. Un bon exemple va ser el que va passar a la Copa de la Reina. La federació ens va concedir l’organització en un gest valent i va ser un torneig modèlic en el qual van conviure aficions del País Basc, Extremadura, el Ferrol... Els valors de l’esport sempre sumen. H 

La fitxa d'un gran aler de la dècada dels 90

<strong>Nascut </strong>a l'Hospitalet de Llobregat.